ENERGETIČARI OČEKUJU OTPIS ENORMNIH DUGOVA FIRME

Društvo Ekonomija Grad

U grupi devet domaćih kompanija koje, nedavno  odlukom Vlade Srbije,do kraja godine treba da budu privatizovane,pored RTB-aBor , Petrohemije, Azotare, MSK-a i drugih,  jeste i kragujevačka Energetika, koja je do restrukturiranja Grupe Zastava, u leto 2001., poslovala u okviru te grupacije, da bi nakon toga postala samost alno preduzeće. Energetika je ,u medjuvremenu, podržavljena, i time spašena od propasti pod teretom enormnih dugova koji se, prema nešto slobodnijoj proceni, mere desetinama miliona evra.

    U vreme dok je poslovala u okviru Grupe zastava, ali i dugo posle toga, Energetika je bila eksluzivni snabdevač strujom i energentima (toplotom i drugim oblicima energije) svih Zastavinih fabrika, medju kojima su najveći potročači svakako bile fabrike automobila i kamona, te Zastava oružje. Ove tri, ali i većina ostalih Zastavinih fabrika godinama i decenijama uglavnom nisu izmirivale svoje obaveze za utrošenu energiju, a dodatna nevolja je  što mnoge od njih više i ne postoje (Fabrika automobila je u bankrotu, Grupa Zastava vozila u stečaju), ali je dug, koji „nije vrljika“… ostao. Energetici, naravno, koja i kad bi htela ne bi mogla da ga vrati, ali firma mora da postoji jer toplotnom energijom svake zime snabdeva više od 22.000 stanova, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, te privrednih objekata u centru Šumadije.

     Energetika je, tako, od 17.juna, kad je Vlada donela odluku o promeni vlasničke strukture i u toj firmi, praktičnou postupku privatizacije, u kojem do sada, kako naš list saznaje, nije odmakla dalje od početka. Glavni problem su dugovi, mahom prema Elektroprivredi Srbije, Srbija gasu i još nekim dobavljačima, koji su, s obzirom da se, ponovimo, mere desetinama miliona evra, glavna prepreka kad je privatizacija firme u pitanju. U reprezettativnim sindikatima Energetike (UGS „Nezavisnost i Samostalnom ), smatraju da bi država, koja je vlasnik te kragujevačke firme, morala da otpiše najveći deo, ako ne i sva njena dugovanja i tako „otkoči“ postupak privatizacije.

     Da li će država da prihvati tu obavezu moglo bi da se (sa)zna do kraja sedmice, do kada bi, u Ministarstvu privrede, na zahtev rukovodstva UGS „Nezavisnost“, trebalo da se organizuje sastanak sa sindiklalcima iz svih devet kompanija koje bi do kraja godine trebalo da budu privatizovane,ili da zavše ustečaju.Sindikalci Energetike juče za Glas Šumadije  kažu da će od nadležnih na predstojećem sastanku tražiti i pojašnjenja vezana za socijalni program za prekobrojne „energetičare“. Demantuju nezvanične procene da je u Energetici prekobrojno 150 od ukupno oko 500 zaposlenih u firmi. S tim u vezi navode da još uvek nije napravljena ni anketa medju radnicima, na osnovu koje bi se videlo kolikoje zaposlenih spremno da, uz neku od opcija iz socijalnog programa, ode iz preduzeća.

      Ističu, medjutim, da smatraju da  otpremnine za one koji žele da odu iz firme ne bi smele da budu manje od po 300mevra po godini staža, od čega bi po 200 evra obezbedila država,a dodatnih 100 poslovodstvo kompanije. Strahuju, pritom, da bi  i u Energetici moglo da se ponovi ono što se već dešavalo u Zastavi oružju i još nekim kragujevačkim fabrikkama, a to je da sa otpremninama iz preduzeća odu najbolji majstori, a da ostanu zaposleni u admistraciji i režiji.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.