Episkop Šumadijski Jovan: Božić nas poziva na pomirenje sa svima sa kojima smo u zavadi (VIDEO)

Društvo Video

-Hristovo rođenje je prelomni događaj u istoriji sveta jer se tada Bog poistovetio s čovekom. Tada je i ljudska priroda proslavljena i uzdignuta do samoga Božanskog prestola. Pomirili su se nebo i zemlja, Bog i čovek. Slaveći danas rođenje bogočovekova Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo kao brat bratu – Mir Božiji, Hristos se rodi. Pokažimo da jesmo i da možemo biti narod ljubavi božije, narod koji u svim iskušenjima ovoga veka može biti veran i častan,  rekao je u Božićnoj poslanici Episkopa šumadijskog G. Jovan i nastavlja.

-Mir je braćo i sestre najčešće upotrebljavana reč u Svetom pismu Novog zaveta. Sve se mirom započinje i mirom završava, i svoju iskupiteljsku misiju Spasitelj započinje ovom rečju: Slava na visini Bogu i na zemlji mir među ljudima dobra volja.

-Bog je sišao među nas da obasja one koje sede u tami, da upravi mnoge naše na put mira. Gospod je naš mir i pozdravljamo se mirom i otpozdravljamo i pozivom na mir sebe ispraćamo. Blagodat vam i mir od Boga oca Gospoda Isusa Hrista. S pozivom na mir započeta je i Sveta božićna liturgija, kao što i sva druga bogosluženja i obredi počinju s pozivom na mir. Uvek kada čujemo u miru Gospodu se pomolimo poslušamo i počinjemo da se molimo. Molimo se za višnji mir,  na mir sa neba koji od Boga dolazi. Molimo se za mir svega svetoga i sjedinjenje svih u miru. Sveta liturgija završava se blagoslovom sveštenika i pozivom da mir koji smo u liturgiji stekli ponesemo i raširimo među svima sa kojima se sretnemo, zato na kraju liturgije i kažemo „U miru iziđimo.“

-Zbog svega ovoga govorimo da je Božić praznik mira i radosti, i naše pomirenje i izmirenje sa Bogom i sa bližnjima. Božić nas poziva na pomirenje sa svima sa kojima smo u zavadi, da bi se Mir Božji uselio u naše domove. Lepi su Božićni običaji, ali ako su svedeni samo na tradiciju bez smislenog razumevanja poruke, koju nosi u sebi praznik, preti opasnost pojednostavljena i uopštavanja. Ako ovog dana ne razumemo uzvišenost svakog ljudskog života, mi ćemo obeležiti praznik svake godine, ali nećemo razumeti zašto se Hristos rodio u skromnoj atmosferi Vitlejemske štale, niti će nam biti jasno šta to znači večni život.

-Sa ovim mislima i željama čestitamo svom Sveštenstvu, monašto i svim vernicima eparhije šumadijske Božićne praznike, pozdravljajući jedne druge sveradosnim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi- Vaistinu se rodi“

Srećna blagoslovena nastupajuća nova 2022. godina, rekao je pravoslavni episkop Šumadijski G. Jovan.

Autor: Tijana Stefanović

Foto: Miloš Simović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.