ESTAM World Music Festival 2022.

Kultura

Uzemljeni svemir

12-14. avgust 2022. – Veliki park, Kargujevac

Studentski kulturni centar Kragujevac sa ponosom predstavlja 5. izdanje ESTAM World Music Festivala koje će biti održano od 12. do 14. avgusta 2022. u Velikom parku u Kragujevcu.

Brojna istraživanja pokazala su da muzika i glasovi imaju fantastičan uticaj na razvoj biljaka. Zato ovog leta ESTAM World Music Festival ušuškan u zelenilu predstavlja posebnu kolekciju – muzičku baštu sa retkim, pažljivo odabranim primercima sa Kube, Molučkih ostrva u Indoneziji, iz Holandije, Gvineje, Mađarske, Severne Makedonije i naravno Srbije.

Nepredvidiv poput prirode Estam WMF je doživljaj za svakoga – od pasioniranih ljubitelja world  music-a do radoznalaca otvorenog srca. Izujte se i zakoračite. Osetite tlo pod svojim nogama. Osetite svoje noge u travi. Uzemljite se pre nego što se otisnete u ESTAM muzički svemir.

Ove godine festival ESTAM će bit održan u Velkom parku u Kragujevcu pod sloganom „Uzemljeni svemir“.

Multikulturalni sastav BOI AKIH (Holandija/Molička ostrva/Gvineja/Mađarska) predstaviće svoj aktuelni projekat „Storyteller“. Na ovom muzičkom putovanju punom neočekivanih susreta moderan džez i improvizovana muzika prepliću se sa tradicionalnom muzikom iz čitavog sveta.

Sastav SKI TRIO (Severna Makedonija/Sjedinjene Američke Države) je muzička kreacija kompozitora, aranžera i kontrabasiste Olivera Josifovskog i umetničkog direktora ESTAM-a Vladimira Đorđevića. Birajući neke od najboljih muzičara Severne Makedonije sa internacionalnim karijerama, napravili su super-grupu koja, čvrsto utemeljena na balkanskoj tradiciji donosi svet na Balkan i Balkan u svet.

Ana Carla Maza (Kuba/Francuska) vrlo mlada napušta svoje roditelje i Kubu kako bi u Evropi pronašla podršku i prostor za sopstvene kompozicije i muzički izraz. Ona iznova otkriva svoje korene i muzičko nasleđe Latinske Amerike obogaćene džez improvizacijama, zategnute klasičarskom sviračkom tehnikom u koliko nežnim toliko i razuzdanim kompozicijama i pesmama na španskom, francuskom i engleskom jeziku. Ovaj one-woman muzički projekat razoružava i one najtvrđe na ušima.

Koncertni program zatvara beogradski Tapan – projekat koji vešto izbegava kategorizacije iako je utemeljen u elektronskom zvuku. Nastao kao studijski projekat Tapan je evoluirao u kvartet gradeći veze između elektronskog zvuka, džez improvizacije i jedinstvenog pulsa istočnjačkog perkusivnog orijentalizma.

U svom edukativnom segmentu ESTAM predstavlja radionicu tradicionalnog pevanja sa Svetlanom Spajić, koja će trajati od petka 12. do nedelje 14. avgusta u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac. Učešće na radionici je besplatno, a broj polaznika je ograničen.

Projekat je podržan od strane Grada Kragujevca

Partneri na projektu: MOST Music, Multikultivator

Sponzor festivala: Forma Ideale

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.