EU za deset godina uložila 1,8 milijardi evra u Srbiju

Društvo

Prema godišnjim istraživanjima koje sprovodi Ministrastvo za evropske integracije RS, najveći donator je Evropska unija, a najveći bilateralni donator Nemačka.

EU je u periodu od 2010. do 2020. u projekte u Srbiji uložila 1,8 milijardi evra. Odmah zatim sledi Nemačka sa 189 milona evra, potom SAD sa 161 i UN sa 141 milion evra.

Jedan od osnovnih izvora finansiranja projekata koji u interesu imaju poboljšanje kvaliteta života građana Srbije jesu međunarodne donacije.

  • Ovaj finansijski potencijal je veoma važan za ekonomski i društveni razvoj Srbije, pre svega u pogledu sоciјаlne zaštite, zapošljavanja i uopšteg poboljšanja položaja najugroženijih društvenih grupa. Program koji sprovodimo sarađuje sa velikim brojem organizacija civilnog društva i lokalnim samoupravama i institucijama. Zato je i u njihovom i u našem interesu da podržimo njihovo osnaživanje, kaže projektna menadžerka programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, Marina Babović.

Danas je u Beogradu završena petodnevna radionica „Upravljanje projektnim ciklusom“ čiji je cilj osnaživanje organizacija civilnog društva, opština i gradova i lokalnih institucija u pogledu pripreme, apliciranja za sredstava i sprovođenja projekata.  

Radionica je organizovana u okviru programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ.

foto: Darko Radulović / GIZ
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.