Evropska letnja škola arhitekture – prvi put u Kragujevcu

Grad Kultura


U Kragujevcu je počela dvonedeljna letnja škola arhitekture, koju organizuje EASA – Evropska organizacija studenata arhitekture. Reč je o programu koji od 1981. godine na letnjim radionicama, predavanjima i performansima okuplja studente arhitekture iz više od 200 univerziteta širom Evrope i svake godine se održava u drugoj državi a ovoga puta prvi put u Srbiji.

Kroz Javni konkurs za sufinansiranje i finansiranje projekata i programa u oblasti kulture, letnju škole arhitekture EASA Reality podržao je grad Kragujevac.
Program okuplja oko 150 mladih koji će doći do novih prijateljstava, saznanja, novih akcija koje će možda biti sprovedene u budućnosti kroz različite perspektive različitih kulturnih uticaja, a to je još jedan od razloga, zašto je grad Kragujevac podržao ovaj projekat, dodao je član veća za kulturu.

Studenti iz Italije, Poljske , Nemačke, Rusije, Irske, Engleske, Letonije, Lihtenštajna, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, radionice i predavanja imaće u Srednjoj stručnoj školi gde će živeti i stvarati zajedno na temu definisanu lokacijom kroz „Stvarnost“ kojom će se rukovoditi.

  • Prvi put smo u Srbiji, a ideja letnje škole je, gde god da je – vršnjačka edukacija, jer smatramo da svi imaju nešto da ponude i da postoji znanje koje uvek može da se prenese, kazala je Tamara Nešić iz EASA Srbija.
  • Ovde studenti uče da budu edukatori ali i da osete kako se živi u zajednici. Ove godine u Kragujevcu tema je „Stvarnost“ a ovaj grad smo izabrali sa željom da se borimo protiv kulturne centralizacije ali i zbog toga što postoje mnogobrojne akcije na lokalnom nivou kojima se i lokalna samouprava i organizacije bore za ovaj grad i nastoje da ga ojačaju kao kulturni centar. Nadamo se, kazala je Nešić, da će tokom ove dve nedelje Kragujevčani osetiti naše prisustvo i da će možda, s obzirom na to da se neće sve odigravati na prostoru u kojem smo smešteni, učestvovati u nekoj od naših radionica.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.