Festival profesionalnih pozorišta u Kragujevcu

Kultura

May 7 20:00 – May 14 22:00

U Kragujevcu će se od 7. do 14. maja održati 58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. U Knjaževsko-srpskom teatru predstaviće se osam pozorišta, članica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije. Oni će se takmičiti za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević ističe da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Kragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala „Joakim Vujić“. Tokom 2022. godine kragujevački teatar je organizator dve velike kulturne manifestacije, 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta. Na taj način Knjaževsko-srpski teatar doprinosi pozicioniranju Kragujevca kao jedne od značajnih tačaka na pozorišnoj mapi Srbije i regiona, ali i obeležava 250 godina od rođenja Joakima Vujića, jedinstvene ličnosti srpske kulture koji je i osnivača kragujevačkog teatra.

Ovogodišnji selektor Festivala „Joakim Vujić, glumac Zoran Karajić u obrazloženju izbora predstava između ostalog navodi „Od predstava koje su prijavljene, pet su pisali pisci rođeni u osamnaestom i devetnaestom veku, dakle, pravi klasici – Lesing, Ibzen, Žari, Trifković, Nušić. Najviše je pisaca koji su stvarali isključivo u dvadesetom veku – Krleža, A. Popović, Harvud, Simović, V. Lukić, D. Jovanović i Vajlder. Od savremenih pisaca, pisaca dvadeset prvog veka tu su – Makdona, B. Skerlić, fon Majenburg, M. Depolo, T. Grumić i V. Davidović.

Interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti su veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kojem su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili. Ovakav repertoar obećavao je uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i puno iznenađenja.“

Selektor Krajić u takmičarski program Festivala uvrstio je sledeće predstave:

 1. Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac / Hrvatski kulturni centar Beograd
  Miroslav Krleža, Ivo i Tena Štivičić
  NA RUBU PAMETI – JEDNE PIJANE NOVEMBARSKE NOĆI 1918.
  Režija: Marko Misirača
 2. Narodno pozorišta Niš / Narodno pozorište Leskovac
  Dušan Jovanović
  OSLOBOĐENJE SKOPLJA
  Režija: Gorčin Stojanović
 3. Narodno pozorište Leskovac
  Tijana Grumić
  STVARANJE ČOVEKA
  Režija: Mia Knežević
 4. Kraljevačko pozorište
  Vida Davidović
  CRNA OVCA
  Režija: Snežana Trišić
 5. Šabačko pozorište / Kraljevačko pozorište
  Boban Skerlić i Milena Depolo
  TRPELE
  Režija: Aleksandra Kovačević
 6. Narodno pozorište Pirot
  Patrik Lazić i Milena Depolo
  SVE NESREĆNE PORODICE LIČE NA SREĆNE PORODICE
  Režija: Patrik Lazić
 7. Kruševačko pozorište
  po motivima Koste Trifkovića
  IZBIRAČICA 42
  Režija: Vladimir Popadić

Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u čast nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice SVINJSKI OTAC Aleksandra Popovića u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.

Sve predstave biće izvedene u 20 časova, od 7. do 14. maja. Očekuje se da će ulaznice u prodaji od 20. aprila.

Pripremila: Snežana Milisavljević
Plakat: Knjaževsko-srpski teatar

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.