„Fića fest“ povratio internacionalni karakter

Grad

Sunčano junsko podne doprinelo je dobroj posećenosti uvodnog dela 18. festivala „Fića fest: Kragujevac”, a ekipa Glasa Šumadije donosi utiske sa otvaranja.

Željko Milivojević, član udruženja ljubitelja fića iz Topole, koji nam je predstavio pojedine modele, kao i kuriozitete izložbe, ljubav koju je prema tom autu nasledio od oca auto-limara, kako kaže, datira iz detinjstva.

Naš sagovornik sa svojim fićom

Željko nam je predstavio i model Fiat „Topolino”, koji se još naziva i Fiat „500”. Zanimljivost koja se vezuje za ovaj model jeste ta da u vreme proizvodnje 50-ih bio najmanji automobil na svetu, a njegova maksimalna brzina je oko 85km/h.

Od ’gostujućih’ modela izložbe pažnju nam je privukao i „Fiat 850 coupe“, za koji naš sagovornik kaže da predstavlja retkost na našem podneblju. U pitanju je model malih fijata iz 60-ih, koji je začetnik posleratne istorije ovog brenda – startni sportski model, brz pri promeni brzina.

Gospoda iz udruženja ljubitelja fića predstavila su nam i ovu modifikovanu, sportsku verziju modela „Abarth 850”.

  • U pitanju je italijanski motor, a originalana školjka je Zastavina uz ostale prepravke. Pravi sportski model! Zaključuju iz udruženja.

Verno održavanje kulta fiće u Kragujevcu učinilo je da reakcija najmlađih bude kao da su došli na sajam najvećih izlagača današnjice, tako da je posebno interesovanje vladalo za fotografisanje u sportskim, modifikovanim verzijama ovog automobila.

Zdravicu na otvaranju festivala držao gospodin Jefta Car, dok su se među govornicima našla gospoda Radomir Erić, član gradskog veća; Bojan Pavlović, direktor turističke organizacije Kragujevca; Branko Jokanović, kao jedan od najstarijih članova udruženja; Zoran Kostadinović, predstavnik volontera i akcijaša grada Kragujevca, kao i Slava Bataveljić – predsednik kluba ljubitelja fića. Nakon obraćanja govornika, najstariji član kluba, gospodin Radmilo Bećković uz gusle izveo je deseteračku pesmu „Car Lazare sedi za večerom”.

Direktor turističke organizacije Kragujevca, gospodin Bojan Pavlović za Glas Šumadije izrazio je zadovoljstvo time što je festival povratio internacionalni karakter, pa je na ovaj dan naš grad domaćin gostima iz Makedonije, BiH, ali i Francuske.

  • U odnosu na prethodne dve sezone, vraćamo se na stare staze ’Fića festa’ sa velikim brojem učesnika koji nam dolaze iz regiona. Više nema ograničenja. Naravno, još uvek to nije pun kapacitet. Očekujemo da ćemo od sledeće godine ponovo imati goste iz čitave bivše Jugoslavije, kao i više gostiju iz zapadnih zemalja.

Podsećamo, defile fića zakazan je za 15 časova.

Piše: Janko Milošević

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.