Fijat: Dobar socijalni program ili radikalizacija protesta 

Društvo Ekonomija

Burna nedelja radničkog nezadovoljstva u kragujevačkom „Fijatu” okončana je, bar za sada, u ponedeljak, 16. maja, zatišjem koje će trajati dok poslodavac ne objavi socijalni program za, kako je rečeno, osam dana. Tog dana predstavnici radnika imali su pregovore u Vladi Srbije sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević, tražeći da niko od zaposlenih ne dobije otkaz i da se izađe sa konkretnim socijalnim programom za one koji hoće dobrovoljno da napuste fabriku.

Posle tih pregovora predstavnici radnika bili su zadovoljni i izjavili su da je dogovoreno da pre socijalnog programa neće biti otkaza. Jedan od njih Đorđe Milojević izjavio je medijima da niko neće dobiti otkaz i niko ništa ne treba da potpisuje do socijalnog programa. 

  • Prekidamo okupljanja, videćemo kakav će biti socijalni program, a ako nismo zadovoljni tražićemo da se to promeni, ako nas ne poslušaju opet smo na ulicama. Vlada nam je garant da nijedan radnik neće biti otpušten, imaće ili socijalni program ili drugo radno mesto, ili u „Fijatu” za novi model, rekao je posle pregovora Milojević.
Država pomaže

Oglasio se i gradonačelnik Nikola Dašić koji je učestvovao u pregovorima, nakon što je obećao radnicima da će im obezbediti razgovore sa Vladom kada su oni u petak, 13. maja, blokirali ulaze u fabriku, a potom protestnom šetnjom ulicama grada došli do zgrade Skupštine, gde su izrazili nezadovoljstvo zbog pretnji otkazima.   

Dašić je nakon pregovora sa Vladom izjavio da ova država otvara fabrike, ne zatvara ih. Napomenuvši da je Kragujevac drugi grad u Srbiji po smanjenju broja nezaposlenih, Dašić je rekao da se „Stelantis – Fijat” ne zatvara i neće podeliti svima otkaze.

To jednostavno nije tačno, niti je po zakonu moguće. To nije interes ni poslodavca, imajući u vidu koliko košta obuka jednog zaposlenog u auto industriji. Novi električni model u Kragujevcu upravo garantuje budućnost i to je jedina istina, izjavio je Dašić.

Tako je posle ovog „gašenja požara” stanje mirno i neće biti novih okupljanja dok se ne vidi kakav se socijalni program nudi. Napomenuto je da otkaz niko neće dobiti prinudno, odnosno da će odlaziti samo dobrovoljno oni koji najavljeni socijalni program prihvate.

Ali, samo četiri dana ranije, a dve nedelje posle najave proizvodnje električnog automobila u Kragujevcu od 2024. godine, zaposlenima je najavljen otkaz i to vrlo direktno. Saopštili su im iz poslovodstva da se opredele za odlazak u inostranstvo u „Stelantisove” fabrike (Slovačka, Poljska, Italija, Nemačka) na dve godine, a oni koji to ne prihvate dobiće otkaze uz otpremnine. 

Da ovakva ponuda samo dve nedelje posle najave „svetle budućnosti” neće proći rekao je Samostalni sidikat fabrike, koji jedini ima raprezentatitvnost, ali i preostala dva koja su registrovana, „Nezavisnost” i „Sloga”, saopštenjima da takvo privremeno obustavljanje rada „Fijata” na dve godine predstavlja kraj fabrike u centru Šumadije.

Samostalni sindikat je bio konkretniji, pa je istog dana kada je ponuda otkaza stigla 12. maja, objavio informaciju za medije u kojoj navodi da je obavešten o nameri „Fijata” da upućivanjem radnika na rad u inostranstvo i otpuštanjem potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici. Ističu da se nikada neće složiti sa tim namerama i ukoliko se ne usvoje zahtevi sindikata najavljuju da će preduzeti radikalne mere sindikalne borbe. 

Plaćeno odsustvo

Samostalni sindikat „FAS”-a traži da se ponudi radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer „Fijat” izražava spremnost da nastavi rad u Kragujevcu. 

Drugi zahtev je da se upućivanje radnika u inostranstvo obavlja isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima upućivanja zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog zakona prisiljavanjem radnika da „dobrovoljno” prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi. 

Najzad, traži se da se radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije ponudi stimulativna otpremnina koja ne može biti niža od dostignutih standarda u ovoj oblasti. Samostalni sindiakt fabrike poziva radnike da pre izjašnjavanja zatraže od „Fijata” formalnu ponudu, jer papir koji su dobili to nije.

  • Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca, poručuje se na kraju ovog saopštenja, sa potpisom predsednika Saše Đorđevića, koji je od nedavno i predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca.

Đorđević nije učestvovao u pregovorima sa Vladom Srbije u ponedeljak, 16. maja, kada je postignut sporazum – nema otkaza bez socijanog programa. On se tog dana opet oglasio saopštenjem u kome je objasnio zašto ga na tom razgovoru nije bilo. 

On kaže da nije učestvovao u razgovorima sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević jer su tri sindikata koji deluju u okviru „FAS” imali pre dva dana sastanak na kome nije postignuta saglasnost.

  • Na inicijativu sindikata dogovorena je kontrola Inspekcije rada u cilju provere rada rukovodstva „FAS” i zakonitosti njihovog ppostupanja, od ponedeljka, 16. maja, piše u saopštenju. 

Na kraju se navodi da je ovaj sindikat, kao jedini reprezentativni u preduzeću, otvoren za inicijative svakog radnika i da sadašnje rukovodstvo Samostalnog sindikata „FAS” neće donositi  nikakve odluke „bez jasno izražene volje većine radnika i poziva sve radnike da pokažu jedinstvo.”

Ovaj sindikat potvrđuje da je i sam spreman da protestvuje ulicama Kragujevca ako pregovori ne urode plodom, jer navode da je 16. maja prijavljen „javni skup u pokretu” na koji će pozvati sve radnike „FAS”-a. 

Tako je u ovom trenutku vidljivo da pregovori sa ministarkom rada u subotu, 14. maja, gde su radnike predstavljali zvanični sindikati, nisu uspeli, ali su dva dana kasnije kada su sa ministarkom razgovarali predstavnici radnika izvan sindikalnih struktura dogovori uspeli i da je obećano da neće biti otpuštanja. U osnovi, zahtevi obe delegacije bili su govoto isti, da nema otkaza u „Fijatu, i da u toku dve godine, dok fabrika ne bude radila, radnici dobijaju zarade po osnovu prinudnog odmora, koje iznose 65 posto pune zarade. 

Što se, pak tiče odlaska u inostranstvo, i sindikati i radnici sa protesta slažu se da bude dobrovoljan i bolje organizovan i da se niko ne prisiljava i ucenjuje. I predsednik države Aleksandar Vučić oglasio se da će država pomoći radnicima. On je izjavio 15. maja na TV „Prva”: „Pomoći ćemo radnicima ’Fijata’, ali ne odlučujemo šta će raditi privatni vlasnik.”

On je rekao da je potpisan ugovor i da će država ogromnim parama subvencionisati novu proizvodnju u Kragujevcu kako bi zaposlila radnike. Za one kojima se u Kragujevcu sprema otkaz odgovorio je da će država pomoći, kao radnicima „Geoksa”. 
Na pregovorima sa ministarkom rada u Beogradu nije učestvovao ni Zoran Stanić, predsednik Sindikata „Nezavisnost” u „FAS”-a, ali je bio dva dana ranije, kada dogovor nije postignut.

Stanić kaže da je bilo mnogo brzopletosti i neobaveštenosti o planovima poslovodstva i da je to doprinelo protestima. Glavna zbrka je, po njemu, nastala ponudom za odlazak u inostranstvo ili otkaz, jer naši ljudi uglavnom ne znaju jezik, plaše se kako će se snaći, da li će imati prevodioca, smeštaj.

Sve je to uplašilo zaposlene, a alternativa koja je ponuđena je otkaz, pa nije čudo da su mnogi završili u Hitnoj, ili kod lekara. Glavno pitanje, posle obećanja iz Vlade da će se spor rešiti, jeste ko bi plaćao radnicima naknadu za vreme prinudnog odmora.

  • Koliko znam, tokom 2021. godine država je učestvovala u finansiranju sa 13,5 miliona evra, a ukupno je radnicima plaćeno za zarade oko 15 miliona evra. Dakle, plaćala je naša država, pa se može očekivati da će i ovoga puta ona da zalegne, iako će ičestvovati i u finansiranju novog modela sa 48 miliona evra. To su velika ulaganja i radnici ne treba da budu ovako tretirani, zaključuje Stanić.  
Piše: Miloš Pantić, Kragujevačke
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.