Fijatovci pojačali zahteve: Traže otpremninu od 1.200 evra po godini staža

Društvo Grad

Magistralni put, koji je najbliža veza Kragujevca sa Kraljevom i Čačkom, u potpunoj je blokadi. Fijatovi radnici zauzeli su saobraćajnicu u mestu Korićani i poručuju, da ne odustaju od protesta i blokada, sve dok im ne budu ispunjeni svi zahtevi.

Radnici Fijata ne odustaju od svoja četiri zahteva i kako ističu, do sutra čekaju odgovor.

„Do 12 čekamo odgovor, a ako ne dobijemo, a sve mi se javlja da nećemo, u sredu idemo za Beograd. Ako nas zaustave negde na auto-putu, na tom mestu pravimo blokadu“, poručio je Zoran Miljković.

Foto: Lazar Novaković

„Kada nam isplate otpremnine, odričemo se jedan posto za fondaciju Budi human. Izračunali smo da je to 170.000 evra za lečenje dece, pa i našeg kolege Dejana Jovanovića“, rekao je Đorđe Milojević.

Blokada puta počela je u 15 sati i već u prvim minutima obustave saobraćaja, stvorile su se kolone vozila u oba pravca.

Radnici su, kao što su i najavili, sačekali da istekne rok za prijavljivanje zaposlenih za rad u inostranstvu, koji je bio danas do 13 sati, pa su tek onda otpočeli svoj protest.

Sada očekuju da im Vlada Srbije zvanično saopšti visinu otpremnine, kao i imena domaćih fabrika u kojima će ih zaposliti.

Iako je prijavljivanje završeno, poslodavac se još nije oglasio, niti saopštio koliko se radnika prijavilo za odlazak u Stelantisove inostrane fabrike.

Protest radnika podržala je koalicija Moramo, a na blokadi puta sa radnicima su Nebojša Zelenović, Biljana Stojković, Aleksandar Jovanović Ćuta I poslanik iz Kragujevca Nikola Nešić.

Foto: Lazar Novaković

Na blokadi je nekoliko stotina radnika, kako su najavili, trajaće dva sata, odnosno do 17h.

Foto: Lazar Novaković

Podsećamo, radnici Fijata mesecima protestuju, a nedavno je u Beogradu održana i četvrta runda pregovora, na kojoj je umesto planiranog dogovora u vezi sa visinama otpremnine i zaštićenim kategorijama, radnicima i sindikatima saopšteno da se pomera rok za izjašnjavanje sa 15. na 20 jun. Upravo tada su najavili da će, ukoliko ne dobiju odgovore od Vlade, ponovo organizovati blokade.

„Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije“, rekao je predstavnik Samostalnog sindikata fabrike branika Fijat plastik Zoran Miljković.

On je ocenio da sporazum koji je objavljen kao dogovor Vlade i Stelantisa „nije zvaničan“, već da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.

Radnicima Fijata danas u 13 časova istekao je rok za prijavu za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u inostranstvu, u trajanju od 18 do 24 meseca, uz otpremnimu od 220 evra po godini staža, a predstavnici radnika traže da se ovaj iznos promeni u 1.000 evra, ali tokom nedavnih pregovora sa Radnom grupom nije bilo dogovora u vezi sa njihovim povećanjem. Iz Vlade su najavili da će njihov stav na ovu temu biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Zahtevi radnika odnose se i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Pre ove blokade, poslednji protest u Kragujevcu održan je 17. juna.

Izvor: nova.rs; piše: Aleksandra Peteović

Tagovi:

13 komentara

 1. Imaju pare da plaćaju lažna bolovanja u komunalnoj policiji za radnike opštine koji pod bolovanjem rade u Aljasci a nemaju za otpremnine, glas šumadije da napiše koji tekst o tome.

  1. Sramota godinama primaju 65% ne rade i prave pometnju na realnom tržištu jer u slobodno vreme rade sve ispod cene. Bas ih briga dal neko ima privatnu firmu placa doprinose plate….

 2. Nema razloga da se blokira put već gospodo idite ispred fabrike i sve im blokirajte da rukovodstvo ni kući ne može da ode. Godinama unazad lenstine jedne sedite kod kuće,mnogi od vas su odlazili u inostranstvo preko da rade i sada vam kao problem da odete u inostranstvo da radite.Setili ste se da imate porodice sada kada ste godinama unazad sedeli kući,išli da radite po Nemačkoj,vozili taksije,itd. Lepo idite ispred fabrike njima ne dajte da vam idu kući a ne nas normalan i radan narod da zezate. Svi mi drugi smo rintali godinama unazad dok ste vi sedeli kući i primali prvo 100% plate a onda 65% plate….tako da sad lepo ispred fabrike a ne nama da pravite zastoje i gužve neradnici jedni.

  1. Na sve samo da su doda da svojim ponasanjem provociraju i ostala gradjane koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i pritom rade u pravim privatnim firmama od jutro do sutra kako preziveli a ne ziveli.

   Nadam se samo da nece izbiti tuce izmedju nas ovde 🙁

   Sta reci, rani kuce da te ujede.

   p.s. ..i 100e po god. radnog staza im je mnogo.

 3. 100 eura su trebali da daju prvoj turi odlazećih radnika iz Fiata, a ne 1000eura,neće moći ovog puta, o kakvoj se to zloupotrebi bolovanja i odlasci u Aljasku u komunalnoj policiji grada Kragujevca radi može li neko objektivno da informiše gradjane Kragujevca?.

 4. Saopštenje za javnost

  Primetno je organizovano povećanje broja negativnih reakcija na društvenim mrežama, prema borbi radnika Fijata u ostvarivanju njihovih prava. U tom kontekstu predočićemo javnosti neke bitne informacije. Kao što većina vas zna fabrika FIAT Automobili Srbija, kasnije FCA, u Kragujevcu je počela proizvodnju modela fijat 500L 2012. godine. Za 10 godina, koliko se proizvodio model 500L proizvedeno je preko 630000 vozila vrednosti oko 9.000.000.000$ (devet milijardi) ili tri milijarde dolara profita. Trećina, po vlasničkog udelu države od 33%, ostaje u budžetu Republike Srbije. Pomenutih 630000 vozila napravilo je oko 2500 radnika, kroz deceniju rada, nekad i smenama koje su trajale 10 i 11 sati, koje danas mnogi zlonamernici nazivaju neradnicima. Ti “Neradnici” su stvarali preko 600 vozila dnevno u fabričkim halama, u kojima tokom leta preko 30 stepeni. Taj prekarni rad vrednovan je nominalnim iznosom nešto većim od minimalne zarade. Jedino razliku u zaradi su pravili regres za godišnji odmor i novogodišnji bonus, za one koji nisu odsustvovali duže od četiri sata (sata, ne dana) tokom kalendarske godine. Prekarijat u fabrici je konstantno održavan, čak i nakon štrajka 2017. godine, doduše manjeg inteziteta, dok su u ostalim fabrikama raspoređivani bonusi u iznosima od oko 1500€ po osnovu raspodele u EMEA regionalnoj grupi (Evropa, Bliski istok i Afrika). Naravno kragujevačka fabrika, iako sa srebrnom medaljom za organizaciju proizvodnje i kvalitet proizvoda nije bila deo te priče.
  Danas smo svedoci da smo ponovo, iako radnici međunarodne korporacije koja je četvrti proizvođač automobila na svetu, zapostavljeni. Dok, primera radi naše kolege u Mirafiori fabrici u Torinu, po rečima Davidea Provenzana, prvog čoveka FIM-CISAL sindikata dobijaju bonus za dobrovoljni odlazak do kraja septembra u iznosu od 20000€, plus otpremnine u skladu sa godinama staža, što je cirka oko 45000€ (četrdeset pet hiljada evra), nama nude manje od 2000€, odnosno trećinu proseka tri zadnje plate uvećane za 20 procenata, pomnožene brojem godina staža.
  Mi ne tražimo milostinju. Mi ne tražimo pomoć. Mi tražimo ono što nam pripada kao radnicima Stellantisa. Našim doprinosom je stvoren profit od tri milijarde dolara, tražimo pripadajući deo. Bili smo skromni, uzimajući u obzir da zarade u EU i Srbiji nisu iste. Tražili smo 1000€ po godini staža za rad u FAS, FCA i Stellantis i 500€ za rad u Zastavi. Sadašnji zahtev je 1200€, što je 60% bonusa koju dobijaju u drugim zemljama i 500€ za radnike Zastave, po godini staža. Ukupno, to je manje od godišnje plate g. Karlosa Tavaresa, izvršnog direktora Stellantis grupe.
  Od tog iznosa, izdvojićemo 1% za humanitarne svrhe, pre svega za lečenje naših kolega za koje skupljamo pomoć i svima kojima zatrebaju sredstva preko fondacije Budi human.

  Vlada je izbrisala naša radna mesta iz brojnog stanja, ona su žrtvovana za profit Stellantisa i države!
  Zato napred u ispunjenje naših ciljeva! Za dostojanstvo i ponos! Živela borba za radnička prava!

  Radnici FCA i Stellantisa
  U Kragujevcu, 20. juna 2022.

 5. Sramota, zašto kažnjavate nas gradjane sa blokadom puteva. Sprečavate bolesne i malu decu da prodju. Godinama radite po dva posla a sada strajkujete. Kazete da vam je dosta obuke koju ste imali i da nemozete vise da se obucavate. Idite negde na poljanu pa strajkujte. Motka pa sve da vas rasteramo
  !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.