Fijatove radnike podržava SSP Kragujevac i Nedavimo Beograd

Politika

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu Dalibor Jekić ocenio je da će „nakon skoro 70 godina proizvodnja automobila biti ugašena, a u maniru SNS-a možemo slobodno reći prvi put u istoriji i ovom prilikom moramo da im se zahvalimo na tome“.

  • Ova vest je udar za sve zaposlene kojih je oko 2.500, jer njihovim porodicama sledi egzistencijalna neizvesnost, a i budućnost celog grada je ovim potezom više nego dovedena u pitanje. U istom danu kada se radnicima saopštava da mogu da biraju između otkaza ili da budu upućeni u naredne dve godine na rad u inostranstvo predsednik Vučić na sajmu automobila najavljuje svetlu budućnost autoindustrije u Srbiji. Napominjemo da samo 250-300 zaposlenih mogu biti angažovani u inostranstvu, a preko 2000 će biti proglašeno tehnološkim viškom. Do ovakve situacije se došlo zbog nebrige države, ignoranstkog stava prema Fiatu, jer za 10 godina niko nije našao za shodno da sedne sa italijanskim partnerima i napravi plan razvoja koji podrazumeva investiranje u novi model.

Fijatove radnike podržao je i pokret Ne davimo Beograd, koji zahteva da se država Srbija postavi kao zaštitnik svojih građana i radnika kompanije FIAT, u čijem je uostalom značajnom vlasništvu.

  • Konstantnim uzmicanjem pred većinskim vlasnikom, država Srbija šalje poruku da je dostojanstven život radnika ne interesuje.  Pokret Ne davimo Beograd upućuje solidarnu podršku radnicima i poručuje da će u slučaju protesta ili blokada koje su najavili radnici, pozvati građane da se solidarišu sa ljudima kojima preti sudbina gubitka posla. Srbija je danas društvo sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi i jedan od ključnih zadataka svake vlade mora biti smanjivanje ovog jaza. Sigurna, bezbedna i dobro plaćena radna mesta moraju biti prioritet, a ne samo zarada investitora. Vlast mora da uradi sve kako bi se obezbedila zaštita javnog interesa, odnosno moramo smeniti ovakvu vlast kako bismo omogućili kvalitetan život naših građana, kažu u ovom Pokretu. 
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.