Fijatovim radnicima sutra otpremnine, produžen rok za prijavljivanje za Slovačku

Društvo Ekonomija

Na račune 492 Fijatova radnika u Kragujevcu, koji nisu zainteresovani za odlazak na rad u Slovačku i dobijaju otkaze u kompaniji, sutra će biti uplaćene otpremnine u iznosu od 790 evra po godini staža, rekao je danas Beti član pregovaračkog tima Zoran Miljković.

Od tog broja radnika, 451 je iz fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, a 41 iz fabrike Fijat plastik koja radi branike za vozilo „500 L“.

Miljković je rekao da svi radnici koji će dobiti otkaze treba da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi ostvarili pravo na dogovorenu mesečnu naknadu izmedju 16.000 i 17.000 dinara.

Posle današnjeg sastanka u Predsedništvu Srbije o tehničkim detaljima realizacije socijalnog programa za Fijatove radnike, Miljković je rekao da je rok za prijavljivanje radnika za odlazak u Slovačku produžen za još sedam dana.

Miljković je kazao da se 1.030 radnika još nije opredelilo za neku od ponudjenih opcija.

  • Dobili smo nezvaničnu potvrdu da će poslodavac promeniti uslov za odlazak u Slovačku, odnosno da će radnici odlaziti da rade tri meseca uz pauzu od mesec dana i povratak kući, a onda iznova tako u ukupnom trajanju od dve godine. U tom slučaju se proporcionalno smanjuje i prvobitno najavljeni bonus od 11.000 evra, rekao je Miljković.

On je naveo da je na današnjem sastanku precizirano da je 63 radnika iz zaštićenih kategorija koji će biti izuzeti iz socijalnog programa.

Prema rečima Miljkovića, za radnike Fijata koji žele da predju u druge firme u ponudi su Zastava tervo iz Kragujevca i Borbeni slođeni sistemi (BSS) u Velikoj Plani.

Miljković je rekao da je to ponuda za 250 radnika, ali da oni treba prethodno da budu obučeni za obavljanje poslova u tim firmama.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.