FILIPOVIĆ PONOVO KANDIDAT ZA REKTORA?

Društvo Grad

Nakon jučerašnje iznenadne i tajnovite posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića Univerziteta u Kragujevcu, gde je sa članovima Saveta koje je predložila Vlada Srbije i dekanima svih fakulteta te viskoškolske ustanove imao sastanke iza zatvorenih vrata, nova sednica Saveta kragujevačkog Univerziteta zakazana je za ponedeljak, 24. decembar.

    Članovi Saveta će, prema najavljenom dnevnom redu, u ponedeljek , pored predloženog razrešenja dosadašnjih i imenovanja novih članova tog organa upravljanja iz Studentskog parlamenta i sa  Fakulteta inženjerskih nauka, da razmatraju i „odluku Saveta (broj…) od 4. decemabra“. Reč je, naravno, o famoznoj i skandaloznoj odluci Saveta vezanu za neizbor v.d. rektora dr Nenada Filipovića za rektora Univerziteta u Kragujevcu, sa mandatom od tri godine, iako je bio jedini kandidat za tu funkciju, koga je predložilo jedanaest od dvanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, i čiju kandidaturu je verifikovao i Senat te viskoškolske ustanove.

     Savet Univerziteta će tu svoju odluku u ponedeljak da razmatra, pošto se v.d.  rektora Filipović žalio na nju, i u svojoj žalbi naveo da u odluci o njegovom neizboru za rektora „nema pouke o pravnom leku“, te da sednica Saveta 4.decembra nije zakazana prema  poslovniku, na šta su, kako doznajemo, pojedini učesnici upozoravali već na tom skupu, na šta se predsednik i većina članova tog organa nije obazirala. Nije se obazirao ni Filipović, očekujući sigiuran izbor na rektorsku funkcjui,što se, medjutom, nije desilo, jer je od 20 prisustnih članova Saveta samo njih osam glasalo „za“, dok je njih 12 bilo uzdržano.

   U ovdašnjoj akademskoj zajednici se s izvesnošču očekuje da će 4. decembra „uzdržani“ članova   Saveta, svega 20-tak dana docnije, na narednoj sednici tog organa najverovatnije da glasaju dijametralno suprotno  i da će, kako se očekuje, najpre da ponište odluku o neizboru Filipovića za rektora. Ukoliko tako bude, a sva je prilika da hoće,  istoga dana će biti organizovana nova sednica Saveta na kojoj će dr Nenad Filipović konačno da bude izabran za rektora.

    Izvori našeg lista sa Univerziteta osnovano pretopostavljaju da je juče na sastancima ministra Šarčevića sa članovima Saveta koje je predložila Vlada i dekanima fakulteta postignut dogovor zarad  prevazilaženje višemesečne haotične situacije u toj ustanovi. Nije, medjutim, dobro, smatarju u tim krugovima, što se država, posredstvom ministra Šarčevića, već otvoreno meša u dešavanja na Univerzitu i izbor rektora, što je, tvrde, gotovo nezabeležena uzurpacija autonomije viskoškolskih ustanova u Srbiji. Naši sagovoirnici strahuju da će, nakon kragujevačkog, država pokušati  pod svoju kontrolu da stavi i ostale domaće univerzitete.

 

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

2 komentara

  1. Pa ako ćemo pošteno Profesor Filipović je regularan kandidat koji je došao na poziciju na neregularan način! Ceo cirkus su režirali ljudi koji pokušavaju da održe uticaj na Univerzitet, a ovog čoveka će na žalost pratiti taj hendikep da nije regularno izabran, iako ima sve kvalitete za dobrog rektora! Ostaje svima da ipak podrže ovaj izbor i daju Filipoviću poverenje kako bi se cirkus zaustavio i Univerzitet vratio u funkciju.

  2. Univerzitet u Kragujevcu je DRZAVNI UNIVERZITET koji drzava finansira, prema tome ima pravo da ga kontrolise, Obzirom da se pokazalo da su nepotizam i korupcija uzele maha, podrzane SNS strujom Tomislava Nikolica, ocigledno je da Kragujevac nema kapaciteta za autonomnim vodjenjem Univerziteta. Pokazalo se da Filipovic za ovih par meseci nije uspeo da uradi nista sto bi unapredilo rad Univerziteta, cak sta vise podrzao je anarhiju i bezzakonje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.