Film „Stric“ na otvaranju 7. ŠIFF-a

Kultura

Filmski festival ŠIFF nam u decembru mesecu donosi izvrsnu selekciju savremenog filma. Pod sloganom Decembar na ŠIFF-u! od 8. do 11. decembra publika može pogledati najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva. Glavni takmičarski program obuhvatiće dugometražne debitantske filmove, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.

Festival će otvoriti film Stric (Hrvatska/Srbija), ostvarenje koje je privuklo veliku pažnju u regionu. Internacionalni program čine filmovi Sestre (S. Makedonija), Balur (Rumunija/Nemačka), Inventar (Slovenija), Poslije zime (Crna Gora), a biće prikazani i neki od najboljih domaćih filmova iz ove godine – Zlatni dečko, Da li ste videli ovu ženu, Kristina i Trag divljači, politički triler nastao po motivima proze Živojina Pavlovića koji će zatvoriti festival. ŠIFF je festival koji u fokus stavlja gledaoca  –  o filmu, sa publikom razgovaraće reditelji Nenad Pavlović, Darko Sinko, Nikola Spasić i Ognjen Janković, kao i glumci, producenti, montažeri filmova koji će biti prikazani.

Na VII izdanju ŠIFF-a biće dodeljene AFIFS nagrade za manjinsku koprodukciju i za montažu. U kategoriji montaže dodeliće se Nacionalna nagrada za najbolje montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Ljiljani Lani Vukobratović (montirala je neke od kultnih ostvarenja poput Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Davitelj protiv davitelja… ). Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja filmskih montažera Srbije.

Posetioci na 7. ŠIFF-u mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju izložbu filmskih plakata, učestvuju u radionicama. Master class montaže će se održati u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije 9. decembra od 12.45 časova, gde će o montaži govoriti predavači sa FDU.

Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1970-1979. biće postavljena od 5. do 11. decembra u Big Fashion centru. U istom prostoru, 4. decembra od 12-16 časova biće organizovana i radionica crtanja za najmlađe gde ćemonajmlađu publiku upoznati sa filmskom terminologijom i osobenostima filmskog plakata.   

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine smo uspeli da obezbedimo novčanu nagradu za pobednika 7. ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara.

Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od 7 festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“.

ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, Big Fashion.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.