FILUM obeležio 19 godina postojanja

Grad

Filološko umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu svečano je obeležio 19 godina postojanja.

  • Sa tri relativno različita odseka, za filologiju, primenjenu umetnost i muziku FILUM je specifičan fakultet ne samo za naš Univerzitet već i za Srbiju. Kroz 19 godina rada fakultet je prošao velike promene – od početnih odeljenja beogradskih fakulteta, do danas respektabilne ustanove u polju nauke i umetnosti koji daje pečat kulturnim dešavanjima u Kragujevcu, kazao je dekan FILUM-a mr, Zoran Komadina.

Naglasiv[i da je FILUm ozbiljan reper za nauku i naučna dostignuća u čitavoj zemlji, dekan Komadina jepodsetio i na značaj FILUM-a na polju izdavaštva, organizaciji naučnih skupove, kao i da su profesori ovog fakulteta prisutni u zemlji i inostranstvu, a da se studenti sa svih takmičenja vraćaju sa osvojenim nagradama.

  • Naredni period obeležiće reašavanje našeg hroničnog problema – nedostaka uslova i prostora, koji su nam, iako smo postigli mnogo, bili kočnica u svakodnevnom radu i razvoju na svim područjima, kazao je Komadina. I iskazao nadu da će sledeću godišnjicu obeležiti prigodno, a već 21. godišnjicu u novoj zgradi.
  • Ovaj put je reč o jednoj ozbiljnoj inicijativi u koju su uključeni i država i Grad i Univerzitet u Kragujevcu i svi se iskreno nadamo daćemo zgradu FILUM-a uskoro gledati, ili bar videti početak gradnje, kazao je rektor Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović.

Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, poručio je sa svečane sednice da je FILUM, kao obrazovna institucija na jako visokom nivou i da grad čini još značajnijim.

  • Osnovan pre skoro dve decenije, upotpunio je kvalitet Univerziteta u Kragujevcu, uprkos tome što se čitav ovaj period dovija i radi na način koji ne bi mogle da shvate zemlje Zapada. U situaciji kada se programi realizju u osnovnim školama i drugim institucijama, nije jednostavno animirati studente da upišu upravo ovaj fakultet a ne neke druge širom Srbije, kazao je gradonačelnik Dašić.

Dodatna novina na FILUM-u je i studentski program,odnosno novi masteru za razvoj kompjuterskih igara, što je kako smatraju u ovoj ustanovi, kombinacija umetnosti i informacionih tehnologija, odnosno obeležje savremenog doba.

Tagovi:

2 komentara

  1. Ректоре, дете ми је уписало Основне студије Унутрашњу архитектуру на ФИЛУМ-у јер је хтела да буде архитекта. Али је сазнала да ће у дипломи кад заврши писати уметник. Зашто Крагујевац нема архитектуру, бар Мастер па да могу да пређу и добију диплому архитекте ?

    1. Dete ste trebali da posaljete u Beograd ako ste hteli da bude arhitekta, ali nije bas tako lako upisati arhitekturu u Beogradu, kao sto je lako upisati Filum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.