FORMIRANJE ODBRAMBENE INDUSTRIJE SRBIJE: ULOGA SAVETA OIS NEJASNA, NAMERA VLADE KONFUZNA

Društvo Ekonomija

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju Saveta za odrambenu industriju Srbije (OIS), objavljeno je u najnovijem  Službenom glasniku. Savet OIS koji čine predsednik, četiri potpredsednika i ostali članovi koje, na predlog Ministarstvba odbrane, imenuje Vlada  Srbije, dužan je Vladi dostavlja izveštaje o radu najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

Rečena odluka Vlade zatekla je ne samo bolje poznavaoce ove problematike, no i predstavnike zaposlenoih u fabrikama domaće vojne industrije kojima nikako nije jasno zašto gr upacija OIS nije , kako je zvanično najavljivano, formirana još početkom godine, kao  što im je i dalje nije jasno uloga  Saveta koji treba da upravlja konglomeratom preduzeća kojima je zajedničko jedino  to što pripadaju jednoj glomaznoj i, prema mišljenju, upućenih,  tehničko-tehnološko uveliko nehomogenoj grupaciji preduzeća.

Podsetimo da je uredbom od 31. decembra prošle godine , Vlada Srbije formirala  grupaciju Odbrambena industrija Srbije, koju čine proizvođači naoružanja i vojne opreme čiji je većinski osnovni kapital državni ili društveni. Za razliku od ranije istoimene, ali neformalne grupacije koju je činilo šest najznačajnijih i najvećih domaćih vojnih fabrika (Zastava oružje, Krušik, Prvi partizan, Sloboda, Milan Blagojević i Prva iskra), nova grupacija “Odrambena industrija Srbija” (OIS) koju, prema uredbi Vlade,  čini 19 preduzeća namenske proizvodnje, imaće svoje organe upravljanja, odnosno  Skupštinu i  pomenuti savet, što bi trebalo da joj obezbedi status pravnog lica. 

Grupacija čije je osnivanje predviđeno novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kakoje navedeno u Uredbi Vlade, trebalo je da počne da  radi u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu te uredbe. Uredba je objavljena u Službenom glasniku 31. decembra 2019., a  stupila je na snagu osmog dana od objavljivanja (8. januara), što, s obzirom na zadati petanestodnevni rok za start funkcionisanja,   znači da je morala  da počne da radi 23. januara ove godine. Četiri meseca docnije, grupacija OIS ne da nije formirana, no xavet koji bi njome trebalo da upravlja tek treba da bude obrazovan, ali se ne zna po kojem osnovu, odnosno na osnovu kojeg zakona taj organ može da preuzme ulogu organa upravljanja (nadzornih odbora) u vojnim fabrikama, a koji (nadzorni odbori), prema važećem Zakonu o preduzećima, jedini mogu da upravljaju privrednim subjektima.

 Sve fabrike iz sastava OIS i dalje, naime, funkcionišu i privredjuju  kao i decenijama unazad , a o formiranju te grupacije koja je, ponovimo, već trebalo da počne s radom,   u Ministarstvu odbrane se sa  poslovodstvima i sindikatima najznačajnijih domaćih vojnih fabrika, koje će i ubuduće da čine okosnici OIS, razgovaralo još sredinom januara. Pojedini učesnici  tog razgovora  u MO  tvrdili su i tvrde  da je i nakon tog skupa  mnogo toga vezanog za osnivanje OIS ostalo nejasno, te  je početak rada, a možda i faktičko formiranje praktično neizvodljivo.

  • Uredbom Vlade,  formiranje Skupštine grupacije OIS regulisano je samo jednom odredbom, iz koje se ne vidi ni ko čini, ni ko predsedava i saziva sednice tog organa. Nisu, što je još problematičnije,  definisane ni način rada i nadležnosti Skupštine, bez čijeg konstituisanja grupacija OIS ne može da profunkcioniše na način na koji je to Vladinom Uredbom predvidjeno. Nadležnosti i način formiranja Saveta grupacije su preciznije  definisani, ali je nevolja što bi Skupština za koju se ne zna ko i kako će da je konstituiše, valjda trebalo da verifikuje savet nakon što Vlada imenuje njegove članove, kaže u Sindikatu u Zastave oružje.

Lider Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu Jugoslav Ristić, koji je svojevremeno bio sindikalni vodja Zastavinih oružara, kao i čelnik Jedinstvene sindikalne organizacije one neformalne, šestočlane grupacije Odrambena industrija Srbije, smatra da savet OIS, ukoliko i bude formiran na osnovu najnovije odluke Vlade Srbije, neće moći da ostvar uje namenjenu ulogu, jer je to, s jedne strane, praktično nemoguće, dok,  s druge, za to ne postoji nijedan zakonski osnov.

  • Sve fabrike koje su ušle u grupaciju OIS i dalje imaju svoje nadzorne odbore  koji upravljaju tim firmama u skladu sa  Zakonom o preduzećima, a koji ne prepoznaje nekakav savet kao organ upravljanja grupe od skoro 20 fabrika. Razumeo bih da je Vlada tom savetu namenila savetodavnu ulogu,  i to pod uslovom da su njegovi članovi ljudi koji zaista poznaju vojnu industriju. Ovako uloga saveta kao organa uptavljanja čitave grupacije preduzeća je praktično neizvodljiva, a namera Vlade nejasna i konfuzna, smatra  Ristić.

Inače, grupaciju Odrambena industrija Srbija, prema Uredbi Vlade Srbije od 31. decembra prošle godine, čine Prva iskra Barič, Milan Blagojević Lučani, Prvi partizan Užice, Zastava oružje Kragujevac, Sloboda Čačak, Krušik Valjevo, Prva petoletka namenska i PPT TMO Trstenik, Teleoptik  žiroskopi Zemun, Trajal  Kruševac, Jumko Vranje, Zastava Tervo Kragujevac, FAP korporacija Priboj, Utva avio industrija Pančevo, Borbeni složeni sistemi i Belom Beograd, kao i kragujevačka  Zastava Kovačnica,  te valjevski Kovački centar i Korun Holding iz Užica.

Grupaciji OIS, kako je navedeno u Uredbi Vlade,  mogu da pripadaju  i drugi proizvodjači naoružanja i vojne opreme koji ispunjavaju uslove propisane zakonom i kod kojih se utvrdi strateški interes u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.                                                                                          

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

3 komentara

  1. Ako nije dimna zavesa za prikrivanje potencijalnih privatizacija, sledeći korak bi bilo ministarstvo odbrambene industrije. Sadašnje ministarstvo nadležno za ovu granu privrede načinom kako radi i razmišlja samo koči ovaj sektor.

  2. Uvek sumnjam u namere ove vlade. Videcemo ko ce tu biti, cini mi se da ce to biti Savet za mucke. Sama rec savet, kaze da oni ne mogu da upravljaju Odbrambenom industrijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.