Forum gradonačelnika Centralne i Istočne Evrope sa Kinom

Grad

Obraćanjem lidera i najvažnijih gostiju otvoren je Forum gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine. Forum je ove godine posvećen efikasnom odgovoru lokalnih vlasti na vanrednu situaciju u javnom zdravlju i međunarodnoj saradnji u borbi protiv COVID – 19.

  • Iako smo se svi spremali za KOVID 19, susret sa korona virusom bio je šok za Srbiju i Kragujevac. Iz iskustva zemalja koje su pre nas prošle kroz epidemiju, znali smo da neće biti lako, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. On je dodao da smo „pokušali da ostanemo pribrani, da brzo mislimo, da poučeni iskustvom prijateljskog naroda Kine, preduzmemo sve korake kako bi zaustavili širenje korona virusa“.
  • I pored toga, broj zaraženih je rastao. Naš zdravstveni sistem uz nadljudske napore uspešno je odoleo, istakao je Dašić zahvaljujući se svim gradovima i zemljama prijateljima koji su u najtežim danima bili uz Srbiju.

Gradonačelnik je istakao i značaj saradnje i prijateljstva Srbije i Kine. Podsećajući na sve ono što je Kina učinila za Srbiju u prethodnom periodu. Od tima lekara koji su došli kako bi pomogli srpskim kolegama, preko otovrenih laboratorija za testiranje na virus do pomoći u vidu medicinske opreme.

  • Iz Kine je nabavljen i najveći broj vakcina. Zahvaljujući poštovanju protivepidemijskih mera i imunizaciji, uveren sam da su teški dana za nama. Vreme je da krenemo napred u realizaciju projekata koje je odložila pandemija, rekao je Dašić.

Učesnicima Foruma obratio se i ministar finansija u Vladi Srbije, Siniša Mali, koji je kazao da države ovog regiona moraju da nastupaju zajedno jer je na taj način ovaj deo Evrope mnogo jači, atraktivniji i ineteresnatniji velikim zemljama kao što je Kina.

  • Forum je važan jer je ovo prilika da gradonačelnici razgovaraju o problemima, razmene iskustva i održavaju komunikaciju, naročito u situaciji pandemije korona virusa i odgovora lokalnih vlasti na vanrednu situaciju u javnom zdravlju. Kina je važan partner Srbije u svakom pogledu i odnosi naša dva naroda i naša dva predsednika nikada nisu bili bolji, rekao je Mali.

Na Forumu su, pored ostalih, učestvovali i gradonačelnik Ningboa iz Kine, Điu Dongiao, gradonačelnik Kluž – Napoke iz Rumunije, Emil Bok, zatim Rafal Bruski gradonačelnik Bidgošča iz Poljske i gradonačelnik mađarskog grada Vesprema, Đula Porge.

foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.