Francuska usvojila Korona propusnice

Doba korone

COVID-19 zdravstvene propusnice“  od danas zvanično postoje u Francuskoj.

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je uvođenje „zdravstvenih propusnica“ za posećivanje sportskih događaja, festivale i zabavne parkove.

Ova propusnica na snagu stupa od 9. juna, a pružaće dokaz da je osoba vakcinisana protiv COVID-19, da se oporavila od korone ili da ima negativan PCR test.

Predsednik Emanuel Makron, saopštio je da će se “zdravstvena propusnica” koristiti na mestima sa posetom više od 1.000 ljudi. Propusnica može biti elektronska ili papirna, a neće biti neophodna za svakodnevna mesta poput restorana i bioskopa ili za pristup javnom prevozu, prenosi Rojters.

Predlog uvođenja “zdravstvenih propusnica” najpre je juče odbačen u Donjem domu, nakon što su se protiv njega pobunili saveznici stranke Makrona iz centrističkog MoDema. U ponovljenom glasanju (danas), predlog je odobren, nakon što je vlada napravila ustupke, te je sad potrebno da prođe glasanje u Senatu, prenosi Rojters.

Francuska je počela polako da popušta epidemiološke mere, uprkos tome što svakodnevno registruje skoro 20.000 novih slučajeva korone. Kapaciteti bolnica, posebno odeljenja za intenzivnu negu, i dalje su preopterećeni.

Prema vladinom planu, 19. maja, restoranima, kafićima i barovima biće dozvoljeno da ponovo otvore bašte. Sa radom če početi i neke prodavnice, muzeji i bioskopi.

Tri nedelje kasnije planirano je da se crkvama i stadionima omogući da primaju do 5.000 ljudi. Očekuje se da će tada Francuska otvoriti svoja vrata i za turiste.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.