Gajić: Iskazi Belivuka i Miljkovića su dokazi koje tužilaštvo mora da proveri

Izbori 2022

Predsednik Pravnog saveta Narodne srtranke, Vladimir Gajić, izjavio je danas da su iskazi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića o vezama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, dokazi u krivičnom postupku koje Tužilaštvo za organizovani kriminal mora da proveri i koje će sud ceniti i odlučiti da li ih privata ili ne.

  • Vučić i Vulin se sprdaju sa državom, jer misle da mogu sve, i brane se tragikomično najavama odlaska na poligraf i podnošenjem krivičnih prijava protiv samih sebe, što je krivično delo ometanje pravde. Oni će, međutim, sigurno odgovarati i pravda će ih stići, ovo im neće biti zaboravljeno, jer je reč o najtežim krivičnim delima. Oni su mafija, nisu vlast, nego prava mafija. „Belivuk i Miljković su govorili o pružanju međusobnih usluga i u to su umešali predsednika države i ministra unutrašnjih poslova. Povezanost kriminalnih grupa i izvršne vlasti je definicija organizovanog kriminala, a mi imamo i Tužilaštvo za organizovani kriminal i Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal (Specijalni sud) koji, od kada su osnovani 2002. ili 2003. godine, nemaju nijedan predmet u kojem se sudilo mafiji i vlasti, kazao je Gajić.  

Mediji su objavili da su Belivuk i Miljković u iskazu pred tužilaštvom govorili o vezama sa Vučićem i Vulinom i da su se sa njima lično viđali.

  • Iskazi Belivuka i Miljkovića nisu zaštićeni i može da ih objavi svako ko dođe u njihov posed. Problematično je, međutim, kada Vučić i Vulin objavljuju fotografije iz postupka, jer njih dvojica nisu stranke u postupku, a tim objavljivanjem kompromituju istragu i ceo postupak, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da je gradonačelnik Novog Sada, advokat Miloš Vučević, podneo prijavu protiv Vučića i Vulina Republičkom tužilaštvu, koje nije adresa za podnošenje krivičnih prijava, jer vlast hoće da bude sigurna da će ta prijava što pre biti odbačena, kako bi to mogla da koristi u svojoj propagandi i da tako dokazuje da nema povezanosti sa Belivovim klanom.

  • Vučević je advokat i pozivam predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog da komora razmisli da li je Vučević dostojan da se bavi advokaturom kada više ne bude gradonačelnik Novog Sada. Njega advokatski kodeks obavezuje da ne radi ovakve stvari. On je svestan da je lažno prijavio Vučića i Vulina, a značajnije je što je počinjeno krivično delo ometanje pravde, jer je reč o visokim državnim funkionerima koji ometaju sudski postupak, rekao je Gajić.

Gajić je rekao da je Vulin „prilično sporan, jer protiv njega postoji mnogo dokaza“.

  • Dok je Vulin bio ministar rada, u službenom vozilu Ministarstva rada, pronađena je droga. Vulin je bio čest gost na ’Jovanjici’, gde je nađeno 6,5 tona droge. Šefovi organizovane kriminalne grupe Belivuk i Miljković ga prozivaju kao svog saradnika i kao nekoga s kim imaju kontakt i razmenjuju usluge, naveo je Gajić.

Gajić je dodao da je Ministarstvo odbrane, dok je Vulin bio ministar, postavilo tri člana Nadzornog odbora „Krušika“, i da su tri člana odgovorna za „kriminalno ponašanje u vezi sa trgovinom oružjem“.

  • Tu je i slučaj sa tetkom koja je Vulinu platila stan, rekao je Gajić.

Gajić je, povodom Vučićeve najave da će se podvrgnuti poligrafskom ispitivanju, podsetio da poligraf nije dokaz u krivičnom postupku i da služi pre svega za unutrašnji rad u policiji.

  • Kada se sumnja da se neki policajac bavi nečasnim radnjama, onda mu šef kaže da sedne na poligraf, rekao je Gajić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.