Gastro, rekreativni i lovni turizam turistički proizvodi Šumadije i Pomoravlja

Ekonomija Grad

Na završnoj konferenciji projekta EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam, predstavnicima javnog i privatnog sektora, predstavljen je kontekst projekta u Kragujevcu ’’Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u Centralnoj Srbiji – Šumadiji i Pomoravlju’’. Projekat finansira EU a implementira GIZ.

  • Projekat EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam u Kragujevcu se realizuje u pravom trenutku, kaže Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu.
  • Reč je o višegodišnjim poslovima, ali se trudimo iskoristimo iskustva i praksu drugih regiona kako bismo ubrzali razvoj i unapređenje turizma u Centralnoj Srbiji, kaže Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
  • Kao centar Srbije imamo velike potencijale, bogatu prirodu, kulturno-istorijsko nasleđe, gostoljubiv narod, ukusnu domaću kuhinju.
  • Turizam ima ozbiljan potencijal za razvoj lanaca vrednosti sve do finalnih korisnika. U okviru projekta pored niza obuka u privatnom i javnom sektoru u domenu razvoja turističke ponude, započeli smo izradu dve baze podataka o turističkim potencijalima kao investicionih lokacija i malih infrastrukturnih tirističkih projekata. Formirali smo telo koje treba da se bavi unapređenjem i promocijom određene teritorije i njeno pozicioniranje na mapi turističkog tržišta – destinacijska menadžment organizacija (DMO) i u fazi smo u kojoj bi trebalo da integrišemo privatni sektor. Drugi segment je profilisanje i nuđenje turističkih proizvoda za sada, samo za tržište Srbije i to u tri segmenta: gastro turizam, zdravi zeleni turizam i lovni turizam. U narednom periodu naročito ćemo se baviti razvojem gastroturizma, jer druga dva sama po sebi se razvijaju dobro, objasnio je Popović.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.