Gavrilo sa osmehom podnosi analize – terapiju prima za dvadesetak dana

Društvo

Ako sve protekne kako bi trebalo, mali Gavrilo će već sredniom juna primiti Zolgensmu, ovo je potvrdila Gavrilova mama, Nevena Đurđević, u jutranjem program Prve TV.

Gavrilo je, kako kaže dobro, oni su u Mađarskoj i trenutno su u toku neophodne analize pre primanja leka.

  • Formiran je poseban tim stručnjaka za spinalnu mišićnu atrofiju. Od trenutka kada smo stigli, u 8.15 ujutru, od tog trenutka su krenula ispitivanja. Svakodnevno rade sa njim i neurolozi, endokrinolozi, gastroenterolozi, fizijatri… Svi su uključeni i rade mu se sve neophodne analize, koje moraju da budu dobre, da bi Gavrilo uopšte primio gensku terapiju. Nadamo se da će već do polovine juna i primiti, rekla je Nevena.

Za Gavrilovo lečenje do sada je prikupljeno 2.132.000 evra, što je dovoljno da se pokrije genska terapija najskupljim lekom na svetu. Ostata od nešto manje od 400.000 evra, prema obećanjima, trebalo bi snosi država.

  • Oporavak traje od 3 do 6 meseci nakon uzimanja terapije. Međutim, mi ćemo dolaziti do Gavrilove pete godine u Mađarsku, gde će se raditi kontrole na određeni vremenski period, rekla je Gavrilova mama.

Prema njenim rečima, doktori su zadovoljni Gavrilovim trenutnim motoričkim i respiratornim stanjem, i veruju da će terapija imati dobar efekat na njega.

  • On je vedra beba i nasmejan je uvek. To su baš prokomentarisali ovde i lekari. Čak i kada mu se vadi krv, on ne plače nikad. Lepo sarađuje i sve podnosi sa osmehom, dodaje Nevena.

Ona se još jednom zahvalila svima na pomoći u sakupljanju novca. Ali je i apelovala na državu da se genska terapija dovede i u Srbiju. Prvenstveno zbog buduće bolesne dece, ali i kako bi se smanjila „abnormalna suma“ od 2.500.000 evra koliko sada košta terapija Zolgensom.

izvor: Prva TV / stranica – Za gavrilovu pobedu
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.