GETE I KRAGUJEVAC

Grad

Gete institut i grad Kragujevac uskoro će potpisati Memorandum o saradnji kojim će krunisati i unaprediti dosadašnje zajedničko delovanje, zaključak je sastanka organizovanog u Gradskoj upravi. Za takav korak postoji dobra osnova jer kako se čulo, Druga gimnazija je partner sa kojim institut sarađuje već osam godina. U toj školi čak 600 đaka uči nemački kao drugi jezik.

Druga dva stuba saradnje, kazao je direktor instituta Frank Bauman su na polju muzike i filma kroz našu podršku Džez festivalu i Šumadijskom filmskom festivalu debitantskog filma. Oba projeka realizujemo u saradnji sa rediteljem Gordanom Matićem koji nam pomaže da detektujemo različite partnere u Kragujevcu. Naša je želja, rekao je Bauman, da u saradnju uključimo i kragujevački Univerztitet pre svega Filološko – umetnički fakultet.

Gete institut je zvanični kulturni centar Nemačke i jedan je od najvažnijih međunarodnih subjekata u oblasti kulture koji aktivno participira na kulturnoj mapi naše države. Radi se o institutu koji ima višegodišnje iskustvo i koji beogradskoj publici nudi kvalitetne programske sadržaje. Proširenjem saradnje, istakao je Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu, želimo da napravimo još jedan vid demetropolizacije i stvorimo šansu da pratimo savremene evropske tokove. To će se, nema sumnje, u pozitivnom smislu odraziti na unapređenje kulturne scene u Kragujevcu.

Mi smo ove godine, podsetio je Bjeletić, potpisali Memorandum o saradnji sa francuskim kulturnim institutom. Očigledno je da postoji razumevanje i obostrana želja da saradnju ozvaničimo i sa Gete institutom. Gosti su predložili i proširenje saradnje na više nivoe, koja neće podrazumevati samo gostovanje umetnika nego zajedničke programske aktivnosti. Mi ćemo uskoro razgovarati sa predstavnicima civilnog sektora u gradu kako bi definisali ideje sa kojima možemo da izađemo pred Gete institut.

Sastanku su prisustvovali Sunčica Šido kooridnatorka programa Gete instituta, prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje i Miroslava Petrović – Torgašev prorektorica za naučno – istraživački rad Univerziteta u Kragujevcu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.