Glavni gradski urbanista otvara izložbu „Retrospektiva” u SKC-u

Društvo Kultura

Večeras (utorak, 29. jun), u 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a i Galeriji SKC-a biće otvorena izložba „Retrospektiva 20/21”.

Izložbu će otvoriti dipl. inž. arh. Ivan Radulović, glavni gradski urbanista.

Projekat „Retrospektiva 20/21” predstavlja selekciju radova profesora i studenata sa katedre za unutrašnju arhitekturu na Filološko-umetničkom fakultetu, Univerziteta u Kragujevcu nastalih u vremenskom okviru akademske 2020/2021. godine.

U sklopu izložbe „Retrospektiva 20/21” prvi put će biti predstavljen zajednički projekat grupe profesora u sastavu: dr um. Katarina Lončarević, Jelena Ruvidić, Natalija Bogdanović i dr Bojana Pašajlić i studenata II, III i IV godine (Simona Blagojević, Maša Milenković, Ivana Milojević, Ksenija Zečević, Anđela Hadžić, Anđela Desivojević, Nevena Pantelić, Aleksandar Đukić i Elena Pajkić) koji su radili na rešenju i realizaciji dva spojena projekta u jednu autentičnu celinu pod nazivom „Izlaži, ne odlaži / Open-space Learning, Učionica na otvorenom”.

Navedeni projekat odnosi se na prostornu strukturu izložbenih panoa sa pozicijama za rad, a podržan je od strane organizacije „Mladi su zakon” kao rezultat konkursa „Šta nam teško”.

Panoi ujedno predstavljaju i projekat kroz koji su studenti pod mentorstvom profesora imali uvid potpunog procesa od ideje do realizacije. Na ovim panoima biće izloženi studentski radovi koji kao takvi prikazaju praktičnu namenu projekta i jedinstven element koji su studenti kreirali za sopstvene namene.

Ovakav koncept izlaganja i rada osmišljen je prvenstveno kao odgovor studenata na problem nedostatka prostora za rad i izlaganje koji se nameće kroz širu sliku problema FILUM-a kao podstanara. Sa druge strane, ovakva struktura daje odgovor i na sadašnju epidemiološku situaciju zbog koje prostorna kompozicija kao što su projektovani panoi može da funkcioniše na bilo kojem otvorenom prostoru u urbanoj strukturi grada ili van nje.

– Simbioza predstavljenih projekata profesora sa katedre za unutrašnju arhitekturu (kako izvedenih tako i onih koji su na nivou idejnih rešenja) kroz različitost obrađivanih tema daje celovit prikaz savremene projektantske prakse u enterijeru i arhitekturi uopšte, napisao je u najavi izložbe dr Bojana Pašajlić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.