Godišnjica i jubilej u SKC-u – Četiri i po decenije folklora i četvrt veka „Studenca”

Društvo Grad Kultura

Danas u četvrtak, 8. aprila, kragujevački Studentski centar prigodnim, na žalost zbog epidemije, onlajn programima obeležava 44 godine od osnivanja svog Akademskog folklornog ansambla „Svetozar Marković” i 25 godina postojanja Pevačke grupe „Studenac”

Studentski kulturni centar nastao je pre skoro četiri i po decenije iz Akademskog folklornog ansambla „Svetozar Marković” kojeg su sačinjavali ondašnji studenti tada mladog istoimenog Univerziteta u Kragujevacu.

Danas, Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković” obeležava svoj 44. rođendan, ali zbog pandemije korone ponovo u nemogućnosti da radost igre podeli sa svojom publikom na sceni.

– Tradicionalna igra je uvek kolektivna, ansmabl-igra, i kao takva u ovim nemilim okolnostima nam je uskraćena. Ona je kolektivni čin na sceni, ali iza scene – ona znači pripadanje, prijateljstvo, ljubav, sklad, ona je „uvek zajedno”, pdsećaju iz našeg SKC-a.

O tome šta za njih znači biti igrač i koliko im nedostaje scena, igra, probe i sve što podrazumeva pripadanje jednoj takvoj zajednici podeliće sa vama članovi Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković u video-emisiji nastaloj povodom obeležavanja 44 godine postojanja i rada ansambla, a koja će biti emitovana na „Ju Tjub” kanalu SKC-a večeras u četvrtak, 8. aprila, sa početkom u 20 sati.

Samo sat vremena kasnije, od 21 sat na „istom mestu” biće emitovan prvi deo emsije SKC „kvArt” posvećen 25. godišnjici Pevačke grupe „Studenac”.

Nova produkcija u serijalu emisija SKC „kvArt” nastala je povodom četvrt veka postojanja Pevačke grupe „Studenac” i predstavlja osvrt na njen rad od samih početaka davne 1995. godine sve do danas. O „Studencu” kao o nosiocu i reprezentu našeg vokalnog tradicionalnog nasleđa, nastupima, audio izdanjima, važnosti očuvanja autentičnih oblika i izvornosti stila tradicionalnog pevanja u „kvArtu” govore:  nekadašnji umetničkim rukovodioci grupe: Dragan Milanović, Marija Sarić, Aleksandar Krstić, stručni saradnik etnmuzikolog – doktorka Sanja Ranković, kao i aktuelnim umetničkim rukovodilac Aleksandra Veljović. Emisija o „Studencu” je takođe i priča o ljubavi i entuzijazmu kao ključnim za uspeh jedne ovakve grupe, ali i o prijateljstvima i pripadanju, kažu u kragujevačkom SKC-u.

Drugi deo emisije „kvArt” biće emitovan 15. aprila, u isto vreme na istom kanalu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.