Godišnjica odbrane Levča (VIDEO)

Društvo
  • Naš jedini cilj je očuvanje životne sredine i prirodnog okruženja u obliku kome ih je Bog stvorio, rekao je Aleksandar Vasić iz udruženja „Neko brine za Levač„, na obeležavanju godišnjice odbrane svojih njiva od  kompanije koja je 13. septembra prošle godine pokušala nasilnim putem da uđe u parcelu i izvrši istraživanja litijuma, bora i pratećih minerala.

On je podsetio da je Skupština opštine Rekovac u međuvremenu usvojila odluku kojom se zabranjuje istraživane i eksploatacija tih ruda, ali da se još uvek čeka potpis Ministarstva rudarstva i energetike.

  • Ušli smo u proceduru izmene prostornog palan kojim bi se  naglasilo da ovo područje u narednom periodu neće biti predmet bilo kakvog istraživanja ili moguće eksploatacije litijuma i bora, rekao je Vasić.

Na prvoj barikadi u Levču pre godinu dana bi je u Jevđenije Dimitijević aktivista ekološkog udruženja Suvoborska greda.

Godinu dana kasnije Dimitrijrvić kaže da su pokazali kako se brani svoja zemlja 365 dana u godini i poručio da će s toim praksom nastaviti gde god to bude trebalo.

  • Levač branimo jer smo uvereni da je zemlja neiscrpan obnovljivii resurs koji rađa svake godine. Zato nedamo da nam se  gazi priroda i društvo od Ovčara i Kablara i Suvoborske grede do Levča, rekao je Dimitrijević.

Levčane su podržali ekološki aktivisti iz Čačka, Jadra, među kojima i Ljiljana Bralović, predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.