Gordana Damnjanović: Pojačana kontrola epidemioloških mera u Kragujevcu

Doba korone Društvo

Gradska većnica za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera Gordana Damnjanović izjavila je FoNetu da je u protekle dve nedelje na teritoriji grada Kragujevca povećan broj obolelih zbog čega su komunalno-inspekcije službe pojačale kontrolu poštovanja propisanih protivepidemijskih mera.

  • Kragujevac beleži porast broja novoobolelih, kojih je u utorak bilo više od 30. Građani su se previše opustili jer je došlo leto i nakon godinu dana vanredne situacije i prethodnog vanrednog stanja željni su provoda i proslava, rekla je Damnjanović.

Ona je podsetila da je još na snazi obaveza poštovanja distance, nošenja maske u zatvorenom prostoru i dezinfekcija u okviru protivepidemijskih mera koje propisuju republički krizni štab i nadležni štabovi za vanredne situacije na lokalnom nivou.

Nadležni organi pri Ministarstvu zdravlja uputili su dopis svim lokalnim samoupravama da se manifestacije do 500 posetilaca moraju organizovati uz odobrenje štaba za vanredne situacije na lokalnom nivou, rekla je Damnjanović i dodala da se svi veći koncerti i drugi događaji na kojima se očekuje prisustvo više od 500 posetilaca mogu organizovati i održavati isključivo uz odobrenje Kriznog štaba i naložene mere.

Prema njenim rečima, problem predstavljaju upravo takvi, veliki skupovi sa više hiljada ljudi koje je teško iskontrolisati.

  • Takvim skupovima mogu prisustvovati isključivo oni koji su kompletno imunizovani, preležali kovid-19 u proteklih šest meseci, oni koji imaju negativan PCR test i oni koji su uradili brzi antigenski test, kazala je Damnjanović.

Gradska većnica je istakla da je u Kragujevcu do sada prvu dozu vakcine primilo 76.405 građana dok su kompletno imunizovana 74.064 građanina, što je oko 50 odsto starijih od 18 godina.

Ona je apelovala na mlade da se u što većem broju vakcinišu kako bi indirektno zaštitili starije, ali i doprineli stvaranju kolektivnog imuniteta.

  • To možemo postići tek onda kada 70 odsto građana bude vakcinisano. Jedino kolektivni imunitet garantuje bezbednu epidemiološku sliku. U suprotnom, sa velikim brojem mladih koji su nevakcinisani i postepenim gubitkom imuniteta onih koji su se vakcinisali pre šest i više meseci imaćemo epidemiološku situaciju nalik onoj u kasnu jesen i početkom zime, istakla je Damnjanović.
Piše: FoNet
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.