Gortan Joksimović: Radnici gube bitku sa inflacijom

Ekonomija Komentar Politika
  • Uprkos bombastičnim izjavama ministra Malog, Srbija je i dalje među zemljama sa najvišom inflacijom u Evropi. Izostanak odgovarajuće reakcije države i sistemskog bavljenja svim uzročnicima inflacije, dovelo je do daljeg siromašenja građana, piše u autorskom tekstu, koji prenosimo, član Ekonomskog odbora stranke Srbija Centar Gortan Joksimović.

Srbija Centar se ne plaši ukazivanja na prave probleme. Analiza MMF pokazuje da su glavni pokretači sadašnje inflacije uvećani profiti kompanija. Prodavci su iskoristili priliku da zbog uvećanih troškova neopravdano povećaju profit, a rezultat je dobro poznat – bogati su bogatiji, a siromašni još siromašniji.

Radnici gube bitku sa inflacijom, što pokazuje i zvanična statistika. Inflacija u 2022.g. je bila 15,1% , a profit srpske privrede je veći za 26,3% (podaci APR). Gotovo da nema privredne grane koja nije ostvarila profit veći od inflacije, dok rast zarada (13,76%) nije dostigao inflaciju.

Paradigma srpske privrede se najviše ogleda na primeru rudarskih kompanija. Prihod rudarskih kompanija porastao je dva i po puta u 2022.g., a svaki radnik u sektoru rudarstva u proseku je napravio firmi u kojoj je zaposlen profit  od 61.000 evra. Međutim, zarade rudara odnocno zaposlenih u sektoru rudarstva povećane su tek za 13% ili čak 11 puta manje od rasta profita rudarskih kompanija. Rast plata rudara nije bio dovoljan čak ni da pokrije pad njihove realne vrednosti usled inflacije.

Odgovor vlasti na ekonomsku krizu je marketinški, a ekonomski poguban. Parizer ekonomija i penzionerske kartice neće rešiti problem niske kupovne moći stanovništva, i zavisnosti u najkritičnijim oblastima – hrana i energetika. Sistemsko omogućavanje monopola i korupcije, napravile su od Srbije zemlju jeftine radne snage koja obavlja poslove male dodate vrednosti.  

Zato je među programskim ciljevima SRCA osnaživanje sindikalnog organizovanja i trajni dijalog sa sindikatima, a Socijalno-ekonomskom savetu se mora vratiti uloga mesta usaglašavanja interesa poslodavaca i zaposlenih u korist društva. Ekonomske mere za koje se Srbija Centar zalaže u fokusu imaju razvoj ljudskog kapitala, sistemsku podršku tehnološkom preduzetništvu i inovacionim delatnostima. Dugoročni rast podrazumeva da prosvetni radnici ne mogu imati zarade koje su konstantno ispod republičkog proseka.

Ključni uzrok visoke inflacije je zloupotreba vlasti i sprega privrednog kriminala sa korumpiranom SNS Vladom. Odgovornost za postojeće ekonomsko i vrednosno rasulo u zemlji ima svoje ime i prezime –  Aleksandar Vučić. Preduslov ekonomskog oporavka je povratak demokratije, i to je temeljac na kome Srbija Centar bazira svoju politiku.

Piše: Gortan Joksimović
Autor je član Ekonomskog odbora stranke Srbija Centar – SRCE
Fotografija: Srbija Centar
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.