Grad bez autobuske stanice: Šta kažu Kragujevčani?

Grad
  • Izgleda kao napušteno predratno sklonište stradalo u bombardovanju.
  • Polomim točkiće na koferu, duva na stajalištu, loša usluga.

Ovo su samo neki od preko 170 odgovora u anketi Glasa Šumadije, kojom smo hteli da saznamo – da li je gradu potrebna autobuska stanica i kakva su iskustva građana ukoliko je autobus prevozno sredstvo koje koriste u međugradskom i međunarodnom saobraćaju.

Najveći broj učesnika u anketi nije zadovoljan ni uslugama koje pruža autobuska stanica:

  • Usluga loša. Skupa peronizacija, izmišljena nepostojeća usluga koja se nigde u evropi ne naplaćuje. Zašto je Srbija van sveta i evrope?
  • Prljavo, trulo, smrdi… Ne znam s kojim pravom se naplaćuje peronska karta? Ko je dozvolio da se ogradi deo grada i uzima novac za to? I šta u stvari znači „stanična usluga“? Kakva je to usluga? Čime su me uslužili? Time što sam prepešačila nekoliko metara preko „tuđe teritorije“, detaljno opisuje učesnica ankete razloge za nezadovoljstvo.

Druga kaže da se „u Frankfurtu autobuski peroni nalaze oko glavne železničke stanice. Niko ih nije ogradio i ne plaća se stanična usluga, već samo autobuska karta“.

Učesnici ankete negativno ocenjuju i stanično okruženje: trotoari puni rupa da ne mogu kofer da kotrljam, neljubazno osoblje.

Kragujevčanima je, uglavnom, „svejedno ko je autoprevoznik“ jedan broj postavlja pitanje – zašto grad nema svog autoprevoznika, a putuju autobusima Arive, Janjušević prevoza, Laste, zatim prevoznika Unacop, Kimel, Kolašin, Vulović, Pub Internacional, Autoprevoz Čačak, Ozlem…

Građani Kragujevca su upoznati sa planovima lokalne samouprave u Kragujevcu za rešavanje problema glavne autobuske stanice i znaju da je reč o lokaciji pored jezera Bubanj, odnosno zgradi bivšeg Zatavinog servisa.

Iz najvećeg broja odgovora može se zaključiti da im se ta ideja ne dopada.

  • Ako sam dobro upoznata, pokušavaju da unište eko sistem jezera na Bubnju. Prvo je posečena šuma zbog „Rode“, pa zbog „Lidla“… A na nemačkim jezerima, te veličine, su divlje patke i guske. I obaveštenja kojim životinjskim vrstama je stanište, da se ne uznemiravaju, i da se psi vode na povodniku.

Inače, Kragujevac sedam godina nema autobusku stanicu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.