Grad Kragujevac: Sa investitorom na lokaciji jezero „Bubanj“ vođeni su „konsultativni razgovori“

Ekonomija Grad

Firma Just naturale započela je radove na lokaciji jezero Bubanj. U firmi „Just naturale d.o.o.“ kažu da poštuju sve pravne propise, kako republičke, tako i gradske. Tvrde da su čekali ponudu grada za razmenu lokacije, ali da do toga nije još uvek došlo:

 • Nikakva zvanična razmena nije ponuđena niti je pokrenut postupak razmene.

Ovako je glasila vest, objavljena pre tačno 20 dana na našem portalu. Advokat firme Juste naturale Dejan Nešić za Nova.rs juče je rekao je da su rokovi za usvajanje Plana detalјne regulacije „Park jezero Bubanj“, prošli da investitor ocenjuje da je time pokazan „stav grada“ koji je „prepoznao potencijal lokacije i gradnju velelepnog objekta na ovoj lokaciji“. Nešić je pojasnio i da će „radovi početi kada istekne zabrana gradnje u martu naredne godine“, kao i da će se gradi.

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Glas Šumadije je uputio pitanja gradobačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću. Prenosimo odgovore:

Da li su vođeni razgovori sa predstavnicima firme Just natural u vezi sa razmenom placeva za lokaciju uz jezero Bubanj, KP. BR. 10825/21 KO KRAGUJEVAC 4?
 • Vođeni su razgovori.
Ukoliko su vođeni, kakvi su rezultati tih razgovora?
 • Vođeni su razgovori konsultativnog karaktera bez konkretnih zaključaka koji donose konačan rezultat.
Ukoliko dođe do razmene placeva – po kojim kriterijumima će se to činiti?
 • Ne možemo unapred da znamo odgovor na to pitanje, ali ako dođe do toga svakako će biti u skladu sa svim pozitivnim pravnim propisima i interesima grada
Da li grad ima lokacije koje bi ponudio za razmenu?
 • Grad Kragujevac raspolaže brojnim lokacijama. Neizgrađene parcele koje nemaju strateški značaj za dalji razvoj grada i za koje se utvrdi da mogu biti otuđene, a koje su u svojini Grada, mogu biti predmet razmene.

  I
Investitor je 20. oktobra započeo sa radovima na lokaciji jezero Bubanj. Postoji li procena da li će ti radovi narušiti eko sistem jezera?
 • Investitor nema dozvolu za gradnju objekta na toj lokaciji. Zemljani radovi ne zahtevaju dozvolu nadležnih organa. Gradnja je moguća jedino u skladu sa propisanim planskim dokumentima.
Skupština grada donela je 26. marta 2021. godine, Odluku o izradi Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“, zajedno sa Odlukom o pristupanju izradi strateške procene uticaja oko 13 ha). Istovremeno, doneta je i Inicijativa za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“. Dokle se stiglo sa izradom panskih dokumenata?
 • Očekuje se da JP Urbanizam dostavi Elaborat za rani javni uvid Plana detaljne regulacije “Park jezero Bubanj”. Nakon uvida, Komisija za planove šalje Elaborat na rani javni uvid u trajanju od 15 dana. Očekujem da će Elaborat biti upućen na rani javni uvid do kraja meseca, a svakako će čitav postupak usvajanja Plana biti okončan u zakonom predviđenom roku.
 • Povodom Inicijative za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka “jezero Bubanj” grad Kraujevac se obratio jedinoj nadležnoj i merodavnoj instituciji – Zavodu za zaštitu prirode Srbije. U odgovoru na incijativu, od Zavoda za zaštitu prirode Srbije, upoznati smo da je uvidom u dokumentaciju i centralni registar Zavoda, kao i na osnovu prostorne analize lokacije, konstatovano da se gradski park “jezero Bubanj” ne nalazi u obuhvatu ekološke mreže, niti poseduje prirodne vrednosti značajne za proglašenje određenog tipa i kategorije zaštićenog područja. Podsećamo da je grad Kragujevac i ranijih godina iskazivao želju da područje “jezero Bubanj” bude proglašeno za zaštićeno prirodno područje, ali takođe bezuspešno s obirom da je želja jedno a kriterijumi po kojima se proglašava zaštićeno područje su, na žalost, nešto sasvim drugo.
I Gradska turistička organizacija Kragujevca najavila je određene sadržaje na lokaciji kraj jezera Bubanj. Da li grad koordinira sve te namere – investitor, GTO, ekološka udruženja?
 • U okviru uslova koje predviđa svaka dalja izgradnja objekata ili sadržaja na prostoru jezera Bubanj je koordinirana planskom namenom poštujući sve druge planske i ekološke standarde. Smatramo da “jezero Bubanj” kao gradski park u skladu sa svojom prirodom, treba da ponudi sadržaje Kragujevčanima.

Glas Šumadije je već pisao da je reč o izgradnji na parceli koja se nalazi na Lepeničkom bulevaru, tačnije bulevar je sa jugoistočne strane. Reč je o parceli koja je prema katastru gradsko građevinsko zemljište, a svojinski pripada Društvu sa ograničenom odgovornošću „Just naturale d.o.o.“ koja svoje sedište ima u korporativnoj kancelariji u ulici Jovana Ristića.

UP za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za izgradnju višeporodičnog poslovno-stambenog objekta na kp.br. 10825/21 KO Kragujevac 4
Tagovi:

2 thoughts on “Grad Kragujevac: Sa investitorom na lokaciji jezero „Bubanj“ vođeni su „konsultativni razgovori“

 1. Prema dokumentima koji su javno dostupni ti investitori imaju pravo na naknadu štete ! U Nacrtu Odluke o izradi Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“ koja se nalazi na internetu, piše da je predstavnik predlagača na sednici Gradskog veća Vesna Jovanović Milošević, vršilac dužnosti direktora JP “Urbanizam“ – Kragujevac ! Isto ime se pojavljuje i Planu po kojem su Investitori upućeni u izradu Urbanističkog projekta gde je dozvoljeno 8 spratova ! Ako se ta vd direktorka pojavljuje na oba dokumenta, Investitor ima pravo na naknadu štete ( u vrednosti od dobiti od prodaje nepokretnosti prema površini kvadrata iz tog Urbanističkog projekta kojeg ste dali kao link u tekstu ), jer je jasno da se stručno mišljenje menja zbog nečijeg interesa, a na štetu Investitora! Ako se Gradonačelnik Dašić složi sa tim da ta vd direktorka dobije mandat direktora na konkursu u tom preduzeću koji je za 3 meseca ( piše u Odluci o njenom postavljenju), onda je jasno da je dobila nalog da promeni mišljenje zarad novog mandata ! A ako se ne složi sa tim predlogom, onda će pokazati da je odlučan u svom naumu da takvi kadrovi ne treba da vode javna preduzeća ! Za građane je sreća da je G-din Dašić došao za Gradonačelnika inače bi tu svidelo se nekome ili ne niklo 8 spratova, koje je tim planom propisala sadašnja vd direktorka JP Urbanizma ! Gradonačelnik bi verovatno reagovao i da je bio na funkciji i za projekat Tržnice i plan za Garažu kod Srca, koje je kako piše u tim projektima i planovima potpisala ta ista vd direktorka kad je bila na funkciji izvršnog direktora tog preduzeća ! Svi mi koji se bavimo pravnim poslovima vezanim za nepokretnosti, znamo da u JP Urbanizmu ima dosta inženjera koji bi tu funkciju mogli da obavljaju savesno i stručno, a da nemaju iza sebe takve katastrofalne greške, pa je svakako G-din Dašić na potezu !

 2. „Kristina pravnica“, ili kako god da se zovete…uvek ista priča kada je u pitanju vd direktorka JP “ Urbanizam“, uz iznošenje niza netačnih informacija. Kada ste „pravnica“, treba da iznesete činjenice, a one su da je pomenuta bila deo tima koji je radio Plan generalne regulacije, radna zona Kragujevac i zona poslovanja i da je isti, samo jedan od 27 planova generalne regulacije, kojim se obezbeđuje sprovođenje Generalnog urbanističkog plana u okviru građevinskog područja Kragujevac. Na celom području, od 1308 ha, dozvoljena je spratnost P+6, ali u zavisnosti od namene, prilagođena uslovima lokacije i funkcije. Za prostor oko jezera „Bubanj“, površine 8 ha, definisan je osnovni sadržaj i način uređenja i to sportsko-rekreativne površine, parkovske površine, sa mobilijarom, ozelenjavanjem idr. Morali bi da znate i da je Plan te 2012.-2013.godine, overio i potpisao tadašnji direktor, a zatim usvajanje Plana od strane Komisije iz resornog ministarstava, Gradskog veća i na kraju Skupština grada Kragujevca. Što se tiče „Tržnice“, vrlo dobro znate da, tadašnja izvršna direktorka jednog od sektora, a sada vd direktor, nije potpisala projekat, zbog čega je bila izložena mobingu i pretnji otkazom od bivšeg direktora Dunčića. Ne brinite, za sve lokacije, od pokušaja narušavanja granica Spomen parka, pa do VTZ, „Feniksa“, „Stare varoši“ i dr. nadležne službe uveliko rade svoj posao i ako imate validne dokaze, lepo ih prosledite policiji, tužilaštvu, što da ne i BIA. Na kraju, JP „Urbanizam“, sa duplo manje radnika, za 10 meseci njenog rukovođenja, stvorilo je uslove za realizaciju kapitalnih investicija, uz dobijanje nagrada na međunarodnom Salonu urbanizma u Nišu (1.nagrada za Trg vojvoda Radomir Putnik, 1.nagrada za prugu Cvetojevac-Sobovica, 3.nagrada za pozorište idr), poslovanje je pozitivno i ugovoreni su mnogi poslovi. Na kraju, očigledno je da interesnim grupama i pojedincima (na osnovu teksta, možda i Vama), sadašnja vd direktorka, više nego smeta, a sve zbog činjenice što više od dve decenije poštuje zakonsku regulativu, uz kvalitet i kvantitet njenih realizovanih poslova i uspešnog desetomesečnog rukovođenja JP „Urbanizam“…i to zna gradonačelnik!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.