Grad naneo veliku štetu voćnjacima u okolini Topole

Ekonomija Grad

Nevreme praćeno gradom koje je u nedelju uveče zahvatilo opštinu Topola velike štete je nanelo selima Vinča, Plaskovac i Blaznava, piše Top press. U ova tri sela najveći broj domaćinstava se bavi poljoprivredom odnosno voćarstvom pa je šteta u njihovim zasadima velika. Dejan Stanković jabuku gaji na oko tri i po hektara i kako kaže, šteta je stopostotna.

  • Trebalo je da berem jabuku sledećeg ponedeljka i očekivani prinos je bio do 50 tona po hektaru, međutim sada smo ostali bez ičega. Grad koji je protutnjao kroz moje selo i obližnja sela pričinio je ogromnu štetu na jabuci, vinovoj lozi. Nismo čuli protivgradne rakete, nije dejstvovano i zbog toga je situacija ovakva kakva jeste, dosta ulaganja, rada i na kraju za par minuta sve je uništeno, kaže za TopPres Dejan Stanković iz Vinče.

On ističe da je u zasadu imao sistem za navodnjavanje i da je celokupan prinos bio vrhunskog kvaliteta.

Iz lokalne samouprave najavljuju da će opštinska komisija za procenu štete obići teren i sačiniti zapisnik.

  • Slična situacija je bila davne 2013. godine, ko je zatajio pokazaće vreme mada je to očigledno radarski centar. Moj savet svim proizvođačima je da pozovu opštinsku komisiju za procenu štete da napravi zapisnik. Kontaktirao sam i osiguravajuće kuće pošto na ovom terenu ima veliki broj polisa i bez obzira što radarski centar nije intervenisao prihvataće se zapisnici opštinske komisije sa lica mesta kao i njihovih procenitelja tako da će se štete isplaćivati normalno, napisao je između ostalog Dragan Jovanović, na svom fejsbuk profilu.
Tekst i fotografije: TopPres
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.