GRADJANI PITAJU I ZAŠTO JE KRAGUJEVAC SVE IZOLOVANIJI

Društvo Komentar

Kao što su 18. marta, ispred zgrade gradske uprave  javno poručili, organizatori protesta protiv režima Aleksandra Vučića ne odustaju od zahteva da gradonačelnik Kragujevca  Radomir Nikolić podnese ostavku na tu funkciju, zbog toga što je od tri postavljena zahteva, ispunio tek jedan, i to delimično.

Više hiljada pobunjenih Kragujevčana, podsetimo, 9. marta je aklamativno podržalo inicijativu  organizatora gradjanskih protesta  u centru Šumadije da se od gradonačelnika Nikolića zatraži da u roku od nedelju dana, nakon četvorogodišnjeg kršenja Zakona o javmom informidanju, konačno raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, da smeni člana Gradskog veća Ratka Tomaševića koji je osudjen zbog utaje poreza, te da omogući formiranje lokalnog antikorupcijskog foruma, kako bi gradjani mogli da prate tokove svog noivca, koji se sada troši “izvan svake kontrole” .

Gradonačelnik Nikolić ne da nije, u zahtevanom jednonedeljnom roku, ispunio ono što nezadovoljni sugradjani od njega traže, no je, 18. marta, odbio da razgovara sa delegacijom demonstranata, koje je primio “čovek koji se predstavio kao šef njegovog kabineta”… Članica organizacuionog odbora protesta Aleksandra Kostić potom je okupljenim gradjanima rekla da  “se gradonačelnik sakrio” i da  “nije hteo da razgovara sa njima”, zbog čega demontranti od tog dana od Nikolića traže da podnese ostavku na gradonačelničku funkciju”. “Bićemo uporni u tom zahtevu”, poručila je ona. Nikolić je, pak, otišao iI korak dalje, pa je nedavno, u studiju radio televizije Kragujevac, kazao da ga zahtevi demonstaranata i “ne interesuju”.

Članovi organizainog odbora protesta u Kragujevcu uravo su na Fejsbuku naveli da je gradoanečlni Kraghujevca ipak ispunio jedan njihov zahtev, pošto  je grad Kragujevac, 25. Marta, na zvaničnom sajtu grada  raspisao Javni konkurs za članove Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF-a). Pritom su, medjutim, ocenili da to „nažalost, ne može da bude povod za zadovoljstvo, već za ozbiljnu sumnju u nameru gradske vlasti da na otvoren i odgovoran način sprovede postupak formiranja tela koje će gradjanima omogućiti da kontrolišu kako se troši njihov novac“.

Na sumnju u namere vlasti  nagoni, ističu organizatori protesra, činjenica da gradska uprava, u vezi sa objavom poziva za dostavljanje predloga kandidata za člansto u LAF-u. Navodi se i da u vezi sa objavom poziva za dostavljanje predloga za članstvo u LF-u,„nije učinila ništa da o tome informiše javnost i da gradjane zainteresuje i uključi u taj proces.       Organizacioni odbor je poručio gradonačelniku Kragujevca da „to što je prvi konkurs (objavljen u septembru) propao, jer nije dostavljen nijedan predlog, ne može biti odgovornost gradjana koje on proziva“.

  • To je upravo ogledalo njegovog i rada Gradske uprave, odnosno njihove nesposobnosti da sa zajednicom uspostave kontakt i uključe je u proces donošenja odluka. Zato pozivamo Kragujevčane da u što većem broju dostavljaju predloge za članove Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji treba da omogući učešće gradjana u nadzoru nad radom gradske vlasti i trošenju javnog novca, stoji u objavi.

Organizatori protesta nikako ne odustaju ni od druga dva zahteva. Naprotiv da je svaki od njih pojedinačno dovoljan razlog odlazak radomira Nikolića sa gradonačelničke funkcije. Kragujevac je, ističu, jedan od retkih, ako ne i jedini grad u Srbiji u kojem se konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja ne raspisuju već petu godinu zaredom, usled ččega su gotovo svi preostalii lokalni mediji pred gašenjem.

Konkursi za sufinansiranje medijskih sardžaja od javnog značaja ovde se ne rasopisuju već pet u godinu zaredom, uprkos tome što se redovno u gradskom budžetu za tu namenu opredeljuje novac. Krajem proškle i početkom ove godine, Radomir Nikolić i njegovi saradnici sami su tvrdili da će ove godine konkurs za suinansiranje medijskih sadržaja konačno da bude raspisan, pošto asu  se za to stekli usloi, te da će medijima I njihovim projektina ukupmno  da bude dodeljeno osam miliona dinar a, dok će za Radio televiziju Kragujevac iz budžeta predvidjeno svih 37 miliona dinara. Godina polako odmiče, a iz gradske uprave se tim povodom više niko ne oglašava, kao što “mudro ćute” i o zahtevu da većnik Ratko Tomašević , koji je osuden za ozbiljno nedelo, kakvo je utaja poreza, bude smenjen.

Šumadijska javnost od gradonačelnika Radomira Nikilića sve glasnije zahteva i da odgovori na pitanje, zbog čega dugogodišnja marginalizacija prerasta u sve prisutniju  izolaciju Kragujevca, jednog od najznačajijih industrijskih centara u Srbiji i na Balkanu, kao  i administrativno-pravosudno-obrazovno-zdravstvenom centru kojem gravitira više od dva miliona ljudi centralne i zapadne Srbije, te  Sandžaka i severa Kosova, a kojeg već odavno nema ni na meteorološkoj mapi Javnog servisa (RTS-a), koja ima i političku konotaciju, a kamoli u infrastrukturnim i investiciono-razvojnim planovima aktuelne Vlade  Srbije.

Iako sedište automobilske, vojne i industrije šinskih vozila u ovom delu Evrope, u kojem posluju svetske mega kompanije: Fijat Krajsler, SIMENS, Džonson Kontrols, Manjeti Mareli, Vaker Nojsen, MEGLE i druge, Kragujevac su zaobišli i zaobilaze ne samo koridori 10. I 11., već i onaj Moravski koji „premošćava“  centralnu Srbiju i spaja prethodna dva koridora. Kragujevac, sa istorijskim jezgrom Šumadije, u vreme vlasti Aleksandra Vučića, i buvalno postaje infrastrukturno „slepo crevo“ Srbije i Balkana. Šumadijska javnost naslućuje o čemu se radi, ali od gradonačelnika Nikolića, s punim pravom, reklo bi se, zahteva da joj odgovori – zašto je to tako?

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.