Gradonačelnik Dašić sa ambasadorima nordijskih zemalja

Društvo Grad


Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić organizovao je prijem za ambasadore i predstavnike nordijskih ambasada, Suzan Šajn, ambasadorku Danske, Kima Lahdevirta, ambasadora Finske, Aleksandra Pejr Dotrija, zamenika ambasadora Švedske i Stefana Almehagen Sandstada, drugog sekretara ambasade Norveške, organizatore i učesnike međunarodne konferencije Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva.

Prijemu u Svečanom salonu Skupštine grada prisustvovali su Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

  • U razvijenim zemljama Evrope cirkularna ekonomija je već dugo u praksi. U tom smislu Srbija može da se ugleda na nordijske države i iz vaših iskustava može mnogo da nauči s obzirom na to da se ubrzano razvija, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.
  • Grad Kragujevac i druge lokalne samouprave uz pomoć države ulažu značajna sredstva kako bismo uspeli da postignemo ciljeve koje su vaše države realizovale. Svesni smo da u svemu tome nije reč samo o očuvanju i zaštiti životne sredine već da pametnim delovanjem i pristupom cirkularne ekonomije, ukoliko upotrebimo sve resurse, možemo da ostvarimo i ekonomski napredak.
  • Cirkularna ekonomija se tiče svih nas i tiče se naših prirodnih resursa zato je i neophodno da svi podjednkao učestvujemo u svemu ovome, rekao je ambasador Finske Kim Lahdevirt. S druge strane, predstavlja poslovnu priliku za sve jer u cirkularnoj ekonomiji nema otpada, a na nama je da to dobro razumemo i primenimo u ekonomiji i zaštiti životne sredine. Srbija je za sada uradila značajne korake. Privredna komora Srbije je osnovala digitalnu platformu, hab za cirkularnu ekonomiju a u izradi je i nacionalni akcioni plan za cirkularnu ekonomiju, rekao je ambasador Lahdevirt.

Konferencija Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva realizuje se pod pokroviteljstvom Nordijskog saveta ministara. Kragujevac je drugi od četiri gradova u Srbiji u kojima je partnerski realizuju Grad Kragujevac, Nordijska poslovna alijansa i NALED, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.