Gradonačelnik na Šumadijskoj čajanki

Grad

U okviru 12. Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma, na platou ispred Šumadija sajma organizovana je tradicionalna Šumadijska čajanka. U kuvanju vruće rakije nadmetala su se 24 domaćina iz sela širom Šumadije.

  • Na ovaj način čuvamo tradiciju, kulturu, istoriju, sebe i svoj identitet, a magija kojom zimi pretvaramo šljivu u čaj, tajna je šumadijskih domaćina, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić pozdravljajući takmičare, učesnike i goste Sajma turizma.
  • Svima nama, a posebno ljudima koji žive u ruralnim sredinama, mnogo znači da imaju što više ovakvih događaja, da se okupe i druže onako kako su to činili njihovi dedovi i očevi. To je jednostavno deo nas i upravo ova šljiva i rakija jeste nešto sa čim sve što imamo u životu proslavljamo, a druge strane i tugujemo.
    Mi Šumadinci sa rakijom dočekujemo na ovom svetu naše najmilije, ispraćamo one do kojih nam je stalo, proslavljamo rođendane, krštenja, venčanja i slave. Bez rakije se nije išlo ni u rat, ni u vojsku, ni na put. Ona kao takva jeste deo naše kulture i često žestina rakije opisuje karakter šumadijskog seljaka, poručio je Dašić.

Zahvaljujući se takmičarima – čuvarima šumadijske tradicije i kulture, Bojan Pavlović direktor Gradske turističke organizacije je rekao da je ovo prilika da gosti Sajma iz zemlje i regiona vide kako mi dočekujemo goste i kako se Šumadinici greju u kišnim jesenjim i hladnim zimskim danima.

  • Sve što ima Šumadija, ne treba i ne sme stidljivo da se čuva, već ponosno predstavlja, kazao je Aleksandar Lazović direketor Šumadija sajma. I rakija i šajkača deo su naše tradicije, kulture i vaspitanja. Na tome smo odrasli i mi i naši roditelji. To moramo da sačuvamo od zaborava.

Članovi Udruženja Šumadijska rakija nisu želeli da učestvuju u takmičenju, jer smatraju da bi država trebalo da štiti registrovane proizvođače.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.