Gradski pravobranilac uputio pritužbu advokatskim komorama Srbije i Kragujevca

Grad

Posle poziva JSP “Kragujevac” građanima da sklope sporazum za povraćaj sredstava na ime naknade matične evidencije u periodu od 2014. godine do juna 2020. godine u Kragujevcu su se pojavili pamfleti sa brojem telefona u kojima pojedini advokati pozivaju građane da to svoje pravo ostvare pred Osnovnim sudom. Gradski pravobranilac Branko Petronijević smatra da je takvo ponašanje advokata neprimereno i neetičko.

Uputio je pritužbu na postupanje pojedinih advokata članova komora u predmetima tužbi protiv Javnog stambenog preduzeća „Kragujevac i Grada Kragujevca kao solidarnih dužnika.

 • Nakon uočenih nepravilnosti u pogledu obračuna i naplate ove naknade od građana JSP „Kragujevac“ je prestalo sa obračunom i pozvalo građane na sklapanje sporazuma i povraćaj neosnovano naplaćenih sredstava. Imajući u vidu da građani imaju pravo da se opredele da li će sklopiti predmetni Sporazum sa JSP „Kragujevac“ ili će svoja prava ostvariti preko suda, Gradski pravobranilac u pritužbi navodi da jedan broj advokata na krajnje neprimeren način, suprotno članu 24. Zakona o advokaturi i članu 17. Kodeksa profesionalne etike advokata, nudi svoje usluge za ostvarivanjem prava građana pred Osnovnim sudom u Kragujevcu samo u nameri da višestruko i samo u svoju korist uvećaju troškove postupka, nvedeno je na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca.

Kako je navedeno, takvo postupanje predstavlja težu povredu dužnosti advokata i ugleda advokature predviđenu Statutom advokatske komore, te je Petronijević pozvao advokatske komore da identifikuju odgovorne advokate i protiv njih pokrenu disciplinski postupak pred disciplinskim organima.

Tagovi:

3 komentara

 1. Pa gospodin pravobranilac je trebao da se oglasi jos pre 10 i vise godina . Jer bas toliko dugo gospoda i JSP su naplacivali nelegalno vidjenje“maticnih knjiga“ . A resili su da sa gradjanima sklope sporazum posto su ih vec zasuli tuzbama. Kasno pravobranilac u Kragujevac dodje.

 2. Na moj predlog da se povračaj novca odvija umesto čekanja ljudi u koronalnim redovima da bi dali broj svog bankovnog računa, da stave na konto pretplate tekučeg meseca, direktorka JSP mi je odgovorila da to ne može tako.Pa neka svima pošalju novac poštanskom uplatnicom na adrese iz evidencije. Najgore što JSP prečutkuje da si izgubili na sudu , , a hvale se kako su pošteni domačini, , nasuprot prethodnoj vlasti. I šta ka
  že gradski pravobranilac.

 3. Za g-dina pravobranioca u vezi pozivanja na etiku, moralnost, kodeks i fair play.
  Podsecam g-dina na clan 18. Zakona o obligacionima odnosima po kojem su i JSP Kragujevac ali i ostala javna preduzeca duzna da postupaju.

  Da su postovali pomenuti clan ZOO ne bi bilo ovakvih problema ali ni materijalne stete koju ce platiti svi gradjani dok odgovorni nece verovatno snositi nikakvu odgovornost za propruste u radu i nesavesno poslovanje.

  No, postoje i druge cinjenice koje su mnogo ozbiljnije a na koje doticni g-din nije obratio paznju i sto su jos mnogo veci propusti opet JSP Kragujevac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.