Grafike Pabla Pikasa u zgradi nekadašnjeg Okružnog načelstva

Grad Kultura

Nakon svečanog otvaranja Trga Radomira Putnika, u nekadašnjoj zgradi Okružnog načelstva otvorena je izložba grafika Pabla Pikasa kojoj su pored predstavnika grada prisustvovale mnogobrojne zvanice iz javnog života.

  • Imam čast da kažem da su u ovoj prelepoj zgradi postavljene grafike jednog od najvećih planetarnih umetnika. Sticajem nekih lepih okolnosti smo u prilici da ovu kolekciju imamo na zidovima prostora koji nije uobičajena galerija. Ovi zidovi imaju istoriju a oplemenjeni umetnošću vrede još više. Pozvala bih Kragujevčane da u narednih mesec dana pogledaju izložnbu, da iskoriste ovu jedinstvenu priliku  i da pokušamo da u ovih mesec dana oplemenimo našu dušu dobrom pričom i dobrom umetnošću. Ponosna sam jer je večeras mnogo lepo biti Kragujevčanka, kazala je Ana Petrović, članica Komisije za društvene delatnosti Privremenog organa grada Kragujevca.

Na izložbi su predstavljene grafike iz različitih razdoblja i raznih tematika, kao  koloritne litografije jednog od najvećih i najuticajnijih umetnika 20. veka.  Kolekcija grafika sa ove izložbe vlasništvo je galerije „Vinsconti Fine Art“ Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića.

Pablo Pikaso je umetnik koji svojim stvaralaštvom uvek iznova privlači pažnju publike svih generacija. Za sobom je ostavio veliki slikarski opus, u kome njegov grafički opus koji je stvarao tokom čitavog života, predstavlja vrlo značajnu celinu. Impresivan je i podatak da je stvorio oko 2500 grafičkih radova od kojih je najveći broj rađen  u tehnici crno bele gravure. Na izložbi je predstavljen komplet malih gravura „Eluardove mape“, mape grafika „Dvojna flauta“, „Flora i fauna Antiba“. Jedan od najimpresivnijih radova ove zbirke grafika je „Glava mlade devojke“, crno-bela litografija koja nije pravljena u seriji, već je ostalo sačuvano tek nekoliko otisaka, a na kojoj je verovatno predstavljen lik njegove velike ljubavi, slikarke i književnice Fransoa Gilo.

Izložba  grafika će radnim danima biti otvorena za posetioce od 17.00 – 20.00 sati, a vikendom od 11.00 do 14.00 sati.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.