Gran pri kragujevačke „Zlatne iskre” mariborskom „Pinokiju”

Društvo Kultura

Gran pri 23. Međunarodnog lutkarskog festivala ,,Zlatna Iskra” dobila je predstava ,,Pinokio”, Lutkovnog gledališča Maribor iz Slovenije. Ovogodišnji kragujevački festival „Zlatna iskra” trajao je od 17. do 20. maja i na njemu su učestvovala lutkarska pozorišta iz sedam zemalja. Žiri u sastavu Dragana Miloševska Popova (predsednica žirija), Ana Kolbianova i Davor Dragojević sve odluke je doneo jednoglasno.

Nagradu za režiju dobila je Lana Tuminoj za predstavu „Gerdina soba”, Osobnjak teatra, Peterburg, Rusija

Nagrada za glumačko ostvarenje dodeljena je Ansamblu predstave „Potraga za plavim zecom”: Mariji Radovanov, Slobodanu Ninkoviću i Saši Latinoviću iz Pozorišta mladih Novi Sad, Srbija. Takođe, nagrade za glumačko ostvarenje dobili su i Petra Šarac za predstavu „Oh la la” Kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska, Miha Bezeljak za ulogu u predstavi „Pinokio”, Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija i Alisa Oleinik za rolu u predstavi „Gerdina soba”, Osobnjak teatra, Peterburg, Rusija.

Specijalna nagrada za orginalnu priču dodeljena je Selmi Parisi za predstavu „Dečak koji je sanjao more”, pozorišta lutaka u Mostaru, Bosna i Hercegovina a specijalne nagrade dobili su još i Hose Antonio Pučadesu (za izuzetan glumačko scenski izraz ) za predstavu „Nimio”, Zero el kondukta, Barselona, Španija i Kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska,  za inovativnost u lutkarskom izrazu za predstavu „Oh la la”.   

Nagrada za kreaciju lutaka dodeljuje se Nataliji Gočevoj za predstavu „Pinokio”, Državnog pozorišta lutaka Ruse, Bugarska a  nagrada za originalnu muziku dobio je Jurij Leikin za predstavu „Gerdina soba”, Osobnjak teatra, Peterburg, Rusija.

Nagrada za scenografiju dodeljena je Kiri Kamalidinovoj za predstavu „Gerdina soba”, Osobnjak teatra, Peterburg, Rusija a nagradu za dramaturgiju dobio je autorski tim: Irina Subakov, Marija Radovanov, Slobodan Ninković, Saša Latinović i Emilija Mrdaković, za predstavu „Potraga za plavim zecom”, Pozorišta mladih Novi Sad, Srbija.

Međunarodni lutkarski festival ,,Zlatna Iskra” u Kragujevcu završen je koncertom ansambla „Renesans”.

Foto: Narodno gledališče Maribor
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.