Gran pri „Zlatni svitac” u Mostaru kragujevačkoj predstavi „Tihi dečak” – PZDKG dobilo nagrade i za najbolju režiju i glumačko ostvarenje

Društvo Kultura

Predstava Pozorišta za decu Kragujevac „Tihi dečak” (po tekstu Ane Duše i tina Grabnara) u režiji Tina Grabnara osvojila je Gran pri i pobednik je Prvog međunarodnog festivala lutkarske umetnosti Mostar (FLUM 2021) koji je održan od 26. do 30. septembra.

U organizaciji Pozorišta lutaka u Mostaru na FLUM-u je izvedeno osam predstava iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice Kragujevca, Zenice, Banja Luke i Sarajeva.

Pobjednik Festivala je predstava „Tihi dečak” kragujevačkog Pozorišta za decu koja je po oceni stručnog žirija osvojila je Gran pri festivala „Zlatni svitac”, a uz to i nagradu za najbolju režiju (Tin Grabnar) i nagradu za glumačko ostvarenje koju je dobio Milomir Rakić.

Uz kragujevačko pozorište nagrađeni su i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke za najbolju scenografiju i lutke u predstavi „Sretna kućica”, koje je kreirala Luči Vidanović, banjalučko Dječije pozorište RS za najbolje glumačko ostvarenje Zorani Šuman i za najbolju scensku muziku Marko Lucijan Hrašćanec. Glumačku nagradu osvojio je i Jose, glumac i animator iz predstave „Palčić Mrkvica”, u režiji Roberta Waltla Mini teatra iz Ljubljane.

Uz takmičarski repertoar, u pratećem programu FLUM-a su održane promocije knjiga „Laboratorija lutkarstva” Vahida Durakovića i „Bakina novogodišnja priča” Vide Srete Žuljević, zatim izložba slika „Priče” Alene Gojak i koncert za decu „Latif i Mravko Travko”. Međunarodni festivala lutkarske umetnosti Mostar će po rečima organizatora iz Pozorišta lutaka prerasti u tradicionalnu manifestaciju.

Foto FLUM 2021 Mostar i PZDKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.