Grošnica dočekala Jelenu Bruks

Društvo Grad Košarka Sport

Žitelji kragujevačkog naselja Grošnica se nisu obrukali. Naprotiv. Slavnoj košarkašici i kapitenu naše reprezentacije Jeleni Bruks pripremili su doček iznenađenja u njenom naselju. „Ti si naš ponos – tvoja Grošnica” stoji na transparentu i muralu koji je na zadnjem zidu Mesne zajednice i grošničkog Doma kulture oslikao grafiti umetnik Aleksandar Stevanović.

Okupili se mladi, rodbina, komšije, mediji (naravno)… ali naviše je dece koja mašu trobojkama i čekaju da se Jelena pojavi. U međuvremenu prepričavaju kako su gledali sve utakmice i informišu javnost da pod uticajem slavne košarkašice iz njihovog naselja svako veče igraju basket.

Iznenađenje je bilo potpuno, Jelena ga nije očekivala. Spremala se da večeras pođe na more kad ju je na „prevaru” supruga najboljeg druga dovela na lice mesta. Svi su oduševljeni. Iskreno ona najviše.

Na „dobro nam došla” odgovara sa „još bolje vas našla”. Ne može i ne želi da sakrije suze.

– Stvarno nisam znala, nisam očekivala, iskrena je ona.

Deca odmah pritrčavaju ona ih uzima u naručje, jedno, drugo… sve ih poznaje, obaraća im se po imenu. Izlivu iskrenih emocija ne smeta ni popodnevna vrelina i temperatura „tu, nešto niža od četrdesetog podeoka”. Doživljavala je ona u karijeri razne dočeke i počasti ali ovaj ju je gotovo ostavio bez daha.

Sledi fotografisanje sa svom decom na dočeku, pa pored murala i svoje fotografije u prirodnoj veličini. Stiže i njen sin Mateo sa uveliča proslavu i pravo kod majke. I njega svi pozdravljaju a on se u majčinoj Grošnici, kao i svako dete, oseća k’o kod kuće. Pa, i jeste.

Tu su i kolega sportista, gruzijski osvajač medalje u rvanju za Srbiju Zurabu Datunašvili koji je prethodno bio gost u Gradskoj upravi i njegov domaćin Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport. Skupština grada je, doduše, 30. juna posle osvajanja zlatne medalje na Evropskom upriličila svečani doček Jeleni Bruks ali ovako je nekako lepše, spontanije, prirodnije…

Jelena se neumorno slika sa svom decom, zdravi sa prijateljima i komšijama. Neki iz naselja tek pristižu, nisu znali (pa, iznenađenje je) privučeni masom i žagorom kod igrališta i terena Mesne zajednice. Iako žuri na more Jelena Bruks ima vremena i za novinare. Žal za medaljom stoji, ali bilo ih je puno i čast joj je što je bila deo ove ekipe koja je reprezentovala Srbiju. Prošli put u Skupštini grada najavila je kraj reprezentativne karijere po završetku Olimpijade u Tokiju a sada je u svojoj Grošnici najavila nastavak profesionalne karijere u Mađarskoj.

– Još dve-tri godine pa ću se posveteiti porodici i njenom proširenju kroz osmeh kaže ona.

Jelena Bruks bila i ostala ponos svoje Grošnice ali i mnogo šire. Nek se lepo odmori zaslužila je. Kao i njene komšije i prijatelji. Uopšte se nisu obrukali. Naprotiv. A, da, to smo već rekli na početku.

Zoran Mišić

Foto: Zoran Laki Lazarević

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.