Heroji zajednice Vaterpolisti Radničkog – Nikad ne zaboravljamo da uvek predstavljamo grad i državu

Društvo Grad Istraživanje

Čak i najprlježniji hroničari sporta teško da mogu u dahu da pobroje sve titule i trofeje koje su vaterpolisti selekcija KVK Radnički osvojili ove sezone. Kao prvi tim koji dolazi iz Srbije osvojili su u Zagrebu regionalnu Jadransku ligu. Prvaci su Srbije u seniorskoj konkurenciji. Juniori Radničkog (do 20 godina) uzeli su duplu krunu – kup i prvenstvo države. Mlađi juniori (do 18 godina) su osvojili dve bronze na državnim takmičenjima i prvenstvima. Katedi (do 17 godina) uzeli su srebro na kupu Sribije.

– Najvažnije da najmlađi (2010. godište) ovog vikenda igraju finale državnog prvenstva, gde dugo nismo igrali u toj kategoriji. To znači da se broj dece povećao a „baza” je u svakom sportu najbitnija, ističe Jugoslav Vasović, direktor KVK Radnički.

Vaterpolisti Radničkog šampioni Srbije

Po njemu (i, ne samo njemu) ovakva sezona vaterpolista Radničkog teško da može da se ponovi. Osvojeno je gotovo sve što postoji a izmakli su za dlaku domaći Kup (u finalu) i Evro kup gde su stigli do  četvrt finala ispavši od Solnoka koji je trofej i osvojio.

Vasović kaže da za ovakve uspehe ne postoji „recept”.

– Svaki rad se isplati, posebno dugogodišnji. U našem radu i treninzima nije bilo neke razlike tokom ove sezone. Ekipa (prvi tim) jeste bila za nijansu jača ali mi već godinama radimo na ovome, na svemu što smo postigli. Radimo i da to ponovimo i ostvarimo čak i bolje rezultate ako je to moguće, tvrdi on dodajući da je najvažnije što će naredne sezone igrati Ligu šampiona.

Svaki rad se isplati, pogotovo dugogodišnji – Ali u sportu se od stare slave ne živi – Jugoslav Vasović, direktor KVK Radnički

Rad se sada isplatilo, a ono što je u sportu realnost je da se od stare slave ne živi.

– Mora dalje da se radi i nastavi sa tom „pričom”, iskusno podseća Vasović.

A, kad smo kod slave, za njega, posebno igrača iz svih selekcija – ima ih mnogo, ali Vasović ne bi nikoga posebno izdvajao. Sport je kolektivan čin pa tako i uspesi i osvojeni trofeji.

– Mi računamo na mnogo dečaka iz naših mlađih kategorija. Čak i ovi koji su prvom timu (a omladinci su i juniori) to je sve neki normalan tok, kako igrači trebaju da se razvijaju. Jako je važno što imaju dobre igrače pored sebe, kudikamo starije koji na njih ne prenose samo igrački znanje i iskustvo, nego ono što je najvažnije – uče ih lepom ponašanju i, ne samo sportskim manirima, naglašava naš sagovornik.

Šestorica igrača Radničkog na pripremama reprezentacije Srbije za Olimpijske igre

Vaterpolo kao sport u Kragujevcu ne postoji ni deceniju. „Ne može bez bazena”, duhovito i iskreno zaključuje Vasović. A, onda je te 2012. gruno na velika vrata.

– Taj klub osnovan pre devet godina, nije baš da nema, ali ima vrlo malo veze sa ovim danas. Te 2012. godine osnovan je klub i krenuo se normalnim tokom. Iz Druge lige ušao je u Prvu B.

Krajem te godine dolazi do „sklapanja” onog super jakog tima, koji ušao u Prvu A ligu i osvojio Evro kup te godine i izgubio finale plej ofa Lige šampiona, sumira Vasović sažetu istoriju kragujevačkog vaterpola.

Šampioni Srbije na prijemu kod gradonačelnika Kragujevca

Najvažnija veza po njemu ondašnjeg i sadašnjeg kluba je ta što su ova deca, koja danas igraju i okosnica su kluba tada počela da treniraju.

– Sama pojava tolikih zvezda u Kragujevcu je dovela do toga da zavidan broj dece dođe na bazen i počne da trenira. Dosta je njih i danas u tom „pogonu”. To su momci koji treniraju već osam-devet godina a sam proces „stvaranja” igrača traje baš toliko od osam do 10 godina, napominje on.

Od 2016. godine sve kreće od početka sa ovim – novim klubom KVK Radničkim.

– I uspeli smo da dođemo, ovde gde smo došli. Ono što ja stalno ističem, je da su petorica igrača koji su ove godine osvojili trofeje igrali tu Drugu ligu za nas 2016. godine. Još trojica iz te generacije su treneri u našem klubu. Osnov kluba je iz tog tima od pre pet godina i sastvaljen je od našeg igračkog kadra i od naše dece. Sada smo dva momka „prekomandovali” iz igračkog da „uče” za trenere na fakultetu za sport da bi imali svoj stručni kadar u nekoj bližoj budućnosti, uvodi nas u filozoviju kluba naš sagovornik.

KVK Radnicki prvi šampion Jadranske lige iz Srbije

Politika kluba je jasna:

– Imamo Uroša Stefanovića, kao prvog trenera kluba (nije Kragujevčani, zvanično ali – biće, tvrdi Vasović ne ulazeću u detalje) i Dragana Kozomoru koordinator za mlađe kategorije koji nije iz Kragujevca. Svi ostali su rođeni Kragujevčani, od Tihomira Nikolića do mlađih trenera kojih sada u ovom trenutku u klubu ima osam sa ženskom sekcijom. Težimo da stvaramo i trenere i kadar za budućnost, pojašnjava on.

Ženska sekcija osnovana je pre četiri meseca.

Dupla kruna juniora Radničkog

– To je isto proces. Devojčice dolaze i treniraju, i za sada radimo na tome da ih „ubacimo” u trening i obuku. Ima ih dvadesetak, različite uzrasne dobi, od baš mlađih do dosta starijih i još uvek ne možemo da napravimo takmičarsku ekipu. Ali za pola godine bićemo i za to spremni. Bitno je da sada imamo i taj segment kluba i omogućimo devojčicama koje vole vaterpolo da se njime bave, informiše nas Vasović o novostima u KVK Radnički.

Planovi kraći, srednji, duži… svi su vezani za jednu želju, osvajanje Lige šampiona.

– Obećavam da ćemo je osvojiti. Kada – te ne znam, ali ćemo je osvojiti, siguran je Jugoslav Vasović, dodajući da kafa to ostvare žele da to ponavljaju što više puta. Po njemu i to je proces koji će da traje, ali nema „prečica” a vaterpolisti Radničkog „ne žure nigde”.

Juniori Radničkog prvaci regiona

Najvažnije je da klub bude stabilan, u svakom pogledu, od igračkog i trenerskog kadra, do mlađih kategorija i rukovodsta. Ona što je isto važno su finansije koje moraju sve to da „isprate” jer su takmičenja u Evropi izuzetno skupa.

– Za sada to dobro funkcioniše i nadamo se da će tako i ostati nadalje. Ogromnu pomoć imamo od grada – to je sada već sistem za sport u Kragujevcu. Država vodi računa i poslednjih godina pomaže sport, tako da što se toga tiče, nemamo šta i na koga da se (po)žalimo, realan je Vasović.

Pomoć, sem grada i države, imaju i od „Dunav osiguranja” i Fakulteta za sport pri Univerzitetu „Union – Nikola Tesla” koji im svake godine daje dve stipendije godišnje za igrače Radničkog. Oni mogu da odaberu da li će se školovati za trenera ili menadžera u sportu.

– Moramo kao klub još mnogo da napredujemo u stručnom delu: od medicinskog nadzora do naučnog, jer se sport oslanja na nauku. Mi smo mali sport, ali njihovo obrazovanje košta isto kao i kod stručnjaka za velike i mnogo isplatljivije sportove, napominje on.

I U18 ekipa Radničkog prvak Regiona

Doba korone se nije mnogo odrazilo na njihove rezultate.

– Imali smo sreće, bilo je igrača koji su oboleli ali smo iz svega toga „izašli” bez velikih posledica. Mnogo smo vodili računa o zdravlju igrača a najveću ulogu u tome je odigrao naš klupski lekar dr Vladan Popović, koji uvek iman ogroman udeo u „zdravstvenom stanju” igrača, kaže Vasović.

Ipak, od svega po njemu je najvažnije da svi igrači KVK Radničkog od najstarijih do najmlađih dobro znaju da gde god da se pojave ne reprezentuju samo klub, već predstavljaju i grad i državu.

– Moramo da se tako ponašamo, odgovorno i prema sebi i onome što predstavljamo, ne libi se da podvuče on.

Mlađi juniori Radničkog bronzani na prvenstvu Srbije

Svi u Radničkom su ponosni na uspehe.

– Posebno što to mnogo znači građanima ovog grada i gradu Kragujevcu nama znači još više i najbolji je dokaz da nismo sve ovo, što kaže naš narod, radili zabadava. Trudili smo se uvek da opravdamo to poverenje i pozitivnu energiju koju Kragujevčani „investiraju” u nas. Najveća pomoć je baš ta pozitivna energija koja se od zajednice u kojoj živimo i radimo „šalje” prema nama, a za sve ostalo ćemo da se snađemo, mudro zaključuje Jugoslav Vasović.

I sam vrhunski sportista i as za kraj kaže: „Nisu bili laki počeci a ni sad nije lako”, zaključuje on dodajući samo da – još ima puno posla. Znamo da će ga obaviti kako treba.

Zoran Mišić
Foto: KVK „Radnički”
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.