HUMANITARNI KONCERT U DOMU OMLADINE

Kultura

U subotu, 25. avgusta, u 21 sat, u Domu omladine biće održan humanitarni koncert za pomoć Nikoliji Jovanović, maloj Kragujevčanki oboleloj od Vestovog sindroma i cerebralne paralize. Na koncertu će nastupiti „Never mind project“ koji će izvoditi numere grupe „Nirvana” u „unplugged“ varijanti, a predgrupa će im biti kragujevački bend „Stone sleeper“.

Nikolija, koja ima 4 godine, je prevremeno rođena u 31. gestacijskoj nedelji. Nakon rođenja 45 dana provodi u inkubatoru. Dvadesetog dana po rođenju je prestala da diše i potom je lekari reanimiraju i oživljavaju. Sa 6 meseci joj se javljaju napadi, infantilni spazmi i dobija dijagnozu West sindrom. On ostavlja posledice na psihomotorni razvoj i na Nikolijin vid. Nikolija ima i dijagnozu atrofija očnih nerava i vidi figure samo u obrisima. Sa tri godine lekari joj dijagnostikuju i cerabralnu paralizu i spastičnu kvadriparezu. Uz sve dijagnoze, Nikolija dobija atipične febrilne konvulzije, epileptične napade koji mogu da traju i satima gde se lekari svaki put bore za njen život. Nikolija je intelektualno očuvana, izgovara nekoliko reči, vesela i nasmejana devojčica. U junu mesecu, Nikoliji je urađena operacija (selektivna dorzalna rizotomija) u Istanbulu u Turskoj. Spazam mišića je u velikoj meri otklonjen i sada joj predstoji intenzivna rehabilitacija (fizikalna terapija) u zemlji i inostranstvu. Planirana je i korektivna operacija u Turskoj. Takođe su joj potrebni tretmani logopeda, somatopeda, defektologa kao i hipo i hidro terapije.

Minimalna cena ulaza je 300 dinara. Karte su u prodaji na ulazu Doma omladine. Sav prihod namenjen je lečenju male Nikolije.

Piše: GTO Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.