I meštani Dobrinje oterali nezvane goste

Društvo

Koliko su meštani Dobrinje složni da odbrane svoj kraj od najave da će se sprovesti istražni radovi za buduću eksploataciju litijuma pokazalo se i danas, uprkos lošem i hladnom vremenu. 

Kako su se svojevremeno dogovorili, svako ko primeti nepoznate ljude u nepoznatim terenskim vozilima, dužan je da obavesti komšije i da što pre svi izađu na teren i spreče bilo kakvu delatnost koja bi doprinela da u budućnosti bude ugrožena zdrava životna sredina. 

Kako je dogovoreno tako je i urađeno. 

Kada je danas Slavko Jeremić iz Gornje Dobrinje video nepoznati džip odmah je obavestio svoje Dobrinjce, a oni pozvali i komšije iz Pranjana iz organizacije Suvoborska greda. 

I brzo su locirali i pronašli geologe  i pozvali policiju. 

Konstatovano je da geolozi imaju nelegalno rešenje za uzimanje uzoraka. Neovereno, obično parče papira, na kome je napisano ono što svako može da skine sa Interneta. 

Pa tako i mi možemo da dođemo u njihova dvorišta i da pokažemo „rešenje“ skinuto sa Interneta na kome piše da je dozvoljneo uzimanje uzoraka jer navopdno ispod temelja njihovih kuća ima dijamanata, pa da kopamo – kaže Ljilja Bralović iz Suvoborske grede. 

Sve se završilo mirno i bez incidenata, policija je napravila zapisnik i nezvane goste sprovela u Policijsku upravu u Požegu, a meštani su obavešteni da će geolozima biti oduzeti uzorci koje su uzeli pre nego što su zatečeni na delu. 

Nije da ne verujemo, ali naš pravnik je otišao u Policijsku upravu, jer su nezvani gosti bespravno ušli na posede meštana – kaže Ljiljana Bralović. 

 Građani dobrinjskog i pranjanskog kraja još jednom su pokazali šta se sve može kada su ljudi složni. Za kraj snimili su par zajedničkih fotografija na mestu gde su zatekli nezvane goste ali i kod spomenika Milošu Obrenoviću pored crkve, gde su se pre nekoliko meseci i zakleli na slogu i akciju. 

Tekst i fotografije: Ozon Press

______________________________________________________________________ 

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.