I ove godine budući brucoši najviše zainteresovani za medicinu: Počinje polaganje prijemnih ispita

Društvo Grad

Na kragujevačkim fakultetima od srede, 26. juna kreću prijemni ispiti i trajaće do 8. jula, dok je upis planiran za 17. jul, reklo bi se „tradicionalno”, najviše zainteresovanih je za Fakultet medicinskih nauka, dok za Agronomski fakultet u Čačku nema prijavljenih kandidata.

Za upis u prvu godinu studija ima ukupno 3.931 slobodno mesto, a od tog broja, 2.726 je budžetskih, dok je 1.205 samofinansirajućih. Tri fakulteta na kojima vlada najveće interesovanje su Fakultet medicinskih nauka, Fakultet inženjerskih nauka i Ekonomski fakultet.

Za Fakultet medicinskih nauka ukupuno prijavljenih kandidata za sve smerove je 557, a mesta ima za 496 studenata. Odmah za njim je i Fakultet inženjerskih nauka gde je 496 prijavljenih kandidata, najveće interesovanje je za smer Mašinski inženjer. Na ovom fakultetu budžetskih mesta je 360, dok je 90 mesta na samofinansiranju.

Od 470 mesta na Ekonomskom fakultetu, i to 250 budžetskih i 220 mesta za samofinansirajuće studente, ukupno je prijavljeno 323 kandidata. Većina prijavljenih budućih brucoša je za smer Ekonomija i poslovno upravljanje.

Na Pravnom fakultetu ima dovoljno mesta za sve prijavljene kandidate, 235 budžetskih mesta je za opšti smer, a prijavljenih kandidata je 186. Za Unutrašnje poslove i bezbednost, smer za koji ne postoji budžet, već samo opcija samofinansiranja, prijavljeno je 39 od mogućih 60 kandidata.

Prijavljenih kandidata na tri katedre Filološko-umetničkog fakulteta je 209, na Odseku za filologiju, sem za smer Engleski jezik i književnost gde je 67 prijavljenih, na svim ostalim smerovima zainteresovanih brucoša je vrlo niska. Svega 12, 13 kandidata je prijavljeno za Srpski jezik i književnost, Španski jezik i književnost i Nemački jezik i književnost, a samo petoro i šestoro studenata za Francuski jezik i književnost i Italijanski jezik i književnost.

U grupu „nepopularnih zanimanja”, onih koji imaju usku vezu sa školstvom i profesurom, ubrajaju se i smerovi na Prirodno-matematičkom fakultetu, za fiziku je prijavljeno 6 kandidata, za hemiju 12, a za ekologiju 8 budućih brucoša. Na matematici i biologiji je nešto bolja situacija sa 26 i 29 prijavljenih kandidata. Kada je ovaj fakultet u pitanju, mlade najviše interesuje informatika za koju je 86 prijavljenih kandidata od mogućih 70.

Istoj se pridružuje i Pedagoški fakultet u Jagodini za koji se prijavilo 83 kandidata, a samo šest kandidata više je na susednom Pedagoškom fakultetu u Užicu.

Godinama se za Psihologiju prijavi više kandidata nego što ima mesta, ove je situacija takva da je 136 prijavljenih budućih brucoša na 30 mogućih mesta.

Za novi smer koji je od ove godine aktivan, Sport, zdravlje i bioinženjering, prijavilo se tri kandidata. Za hotelijerstvo i turizam prijavljenih je 126 kandidata, a 200 je slobodnih mesta na ovom fakultetu u Vrnjačkoj Banji.

Manje je prijavljenih budućih studenata nego što ima slobodnih mesta i na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, a isti je slučaj i sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku.

Prijemni ispiti kretali su se od 6.000, 7.000, preko 8.500 dinara, pa sve do 11.000 koliko je koštao prijemni na Fakultetu medicinskih nauka.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.