I SLAVA STARE CRKVE I LITIJA

Grad

Eparhija šumadijska i Grad Kragujevac poroslavili su danas slavu Stare crkve i Gradsku litiju, na Duhovski ponedeljak 8. juna. Jutros u je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služio je svetu Liturgiju u Svetotrojičnom hramu – Staroj kragujevačkoj crkvi.

A, u 17 časova vladika Šumadijski gospodin Jovan služio je večernju službu u Staroj crkvi i predvodio litiju kroz Kragujevac. Litija se kretala ulicama: 27. marta, Kralja Petra do Krsta gde je preosvećeni održao molitvu (svih prethodnih godina ova tačka je bila najspornija zbog ozvučenja, a, obe godine nije a kredit za tu pohvalu tražio je protokolSkupštine grda a, mi pomislili što da ne), pa potom pored Suda, Ulice kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Ilije Kolovića (pored Gimnazije), gde nas uvek, kada je litija u pitanju sačekaju duhovna čeda veroučitelja Predraga Obrovića. Sad, da li su u pitanju pesme ili resitali, uvek ukombinovani na duhovnu, nacionalu i staru, narodnu, tradicionalnu poetiku, ovo je momenat kada svi oni koji su u litiji zaista najiskrenije aplaudiraju izvođačima. Tako je bilo i danas.

Litija je nastavila potom kroz Ulicu Vuka Karadžića, zatim delom Ulice kneza Mihaila i vratila se u portu Stare crkve gde je održan kulturno-umetnički program o životu svetog vladike Nikolaja Velimirovića koju su izveli članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević”.

Piše: Zoran Mišić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.