Iako je više pregleda i inficiranih, u Kragujevcu ne raste interesovanje za vakcinaciju

Doba korone Grad

U Kragujevcu se, iako se povećava broj pregleda i inficiranih korona virusom, ne beleži i veće interesovanje za vakcinaciju prvom dozom cepiva, kazali su .u Domu zdravlja. Svakoga dana se u dve kovid ambulante pregleda oko 1.100 gradjana sa simptomima infekcije.

Prema poslednji podacima Instituta za javo zdravlje u Kragujevcu je 360 novozaraženih ili oko 22 odsto od broja testiranih.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović je rekla Beti da je situacija gora nego što je bila zimus u vreme jakog talasa epidemije. Dodala je da je „veliki pritisak“ na ambulante i da su zdravstveni radnici veoma iscrpljeni. Ona je navela da se od početka prošle sedmice beleži porast broja pregleda dece i da je polovina pozitivna na koronu.

Od početka septembra je bilo oko 60 dece na pregledima od koji oko 30 pozitivnih, dok je sada broj dupliran.

  • Od početka ove sedmice svakoga dana pregledamo oko 150 dece, pre svega školskog uzrasta, od kojih je oko 70 sa potvrdjenom infekcijom, rekla je Petrović.

Ona je rekla da ima i roditelja koji odvode decu u privatne laboratorije da rade antigenski test i ukoliko su pozitivni o tome obaveštavaju školu. Petrović je ukazala da je to problem, jer o njima ne postoji evidencija u zdravstvenom sistemu.

Ona je navela da na vakcinaciju svakoga dana dolazi oko 1.000 gradjana, od čega prvu dozu primi oko 100, a najviše ljudi srednjih godina.

Petrović je rekla da nema više zainteresovanih za vakcinaciju od kako je povećan broj pregleda i novozaraženih.

A kakav je, inače, odnos prema vakcinaciji ona je ilustrovala primerima koji su česti u lekarskoj praksi u Domu zdravlja. Kaže da neki roditelji koji sumnjaju u obavezne vakcine za decu odlaze kod advokata i preko njih traže od lekara da im predoče sastav cepiva.

Petrovićeva je navela da lekari imaju „pune ruke posla“ jer moraju da odgovaraju roditeljima na takve zahteve u vezi sa sastavom BSŽ i MMR vakcina.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.