„Ima neka tajna veza”: Karađorđe i Masloševo (VIDEO)

Društvo Video

Spoj imena podrudničkog sela Masloševo i imena vožda Karađorđa nije slučajno, meštani ovog kraja poznaju razne legende i mitove, ono je mesto rođenja Karađorđeve majke Marice Živković i supruge Jelene, a Radoslav Ćatić, potkrepljujući sve te priče različitim izvorima i dokumentima, tvrdi da vožd ima više dodirnih tačaka sa Masloševom nego sa selom Viševac, koje se zvanično vodi kao mesto njegovog rođenja.

Masloševčani, prijatelji Ćatić i Radojević sprovode našu ekipu kroz selo, pokazujući nam mesta gde je ubijen i sahranjen Karađorđev otac Petar. Kažu da je tu i sam Karađorđe proveo rano detinjstvo i mladalaštvo, a Ćatić priču počinje pozivajući se na arhiv Alekse Ivića.

  • Priča radi priče i predanja ako nema pokriće, prevashodno u dokumentima, pečatu, danu, u overi i ako se ne usaglasi sa više izvora, to je onda priča na nivou mitova, kaže on.

Ćatić opisuje voždove roditelje, majku kao veoma sposobnu ženu koju su zvali „katana, to jest sablja” i oca Petra kao „mrkog Petra”, prema rečima Pere Todorovića, bio je čovek vučijeg lica i zečije duše.

  • Karađorđev otac nije bio ni za kakav rad, pa je čuvao pčele jednom spahiji, Turčinu, na obronku Masloševa koji se sada zove Koletina.

U Ivićevom arhivu Radoslav Ćatić nalazi da su Karađorđevi roditelji, kao i on sam, plaćali porez u Voljavči, a iz više dokumenata i izvora saznaje da Karađorđe „sve vreme slavi slavu u Masloševu”.

Ćatić još kaže da se treba voditi „zdravom logikom” pa se zapitati: „Zašto neko ko je rođen i živi tamo negde uzima Tanaska Rajića za barjaktara iz Stragara, zašto neko ko živi tamo negde uzima Janjićija Đurića za sekretara, zašto uzima svog šuraka, Jeleninog brata Stevana za pisara, zašto pravi barutanu na obroncima žitnice Masloševa…”

Ćatićev prijatelj Miroslav Radojević ističe da su se posle više godina potvrdile priče njegovog dede, koji bi mu, svaki put kada bi prošli pored tri hrasta i belog kamena u nekadašnjem zabranu, govorio da je tu sahranjen Karađorđev otac.

Prema svim izvorima do kojih su stigli, ova dva Masloševčana tvrde da je Karađorđev otac ubijen u vodenici na nekih 300 metara od čuvenog masloševačkog zabrana.

  • Sahranjen je pod ta tri velika hrasta, tu su bile i tri velike ploče, a one su nestale i po priči zna se da su određene porodice odnele te ploče i koristile za pragove ispred kuća, kaže Radojević.

Dodaje da govorenjem o svemu ovome žele da isprave neistinu i nepravdu prema Masloševu i precima, a i da ostave zaduženje za potomke.

Video i fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.