INDUSTR IJSKOM I SINDIKATU NEZAVISNOST ZA AGONIJU FABRIKE KRIV ORUŽARSKI VOĐA DRAGAN ILIĆ (!?)

Društvo Ekonomija

Dok fabrika tone pod teretom enormih dugova i gubitaka, te poremećenih međuljudskih odnosa, kao i kadrovske vrteške sa koje otpadaju dugogodišnji iskusni rukovodioci i stručnjaci, dok je na funkciju menadžera zaduženog za ekonomsko- komercijalne poslove, što je ključna pozicija u preduzeću, jer  podrazumeva i ugovaranje prodaje oružja, doveden kadar iz lokalnog Parking servisa bez ikakvog iskustva u oružarskom biznisu,  u Zastavi oružju poslednjih dana počinje i pravi međusindikalni rat. Na jednoj strani je Samostalni sindikat, sa oko 1.900 članova od nekih 2.500 zaposlenih, i njegov lider Dragan Ilić, a na drugoj su UGS „Nezavisnost“, ANS i novoformirani Industrijski sindikat, čiji je predsednik  Dragan Milosavljević, koji je nedavno od Ilića izgubio izborno nadmetanje za čelnika fabričkog  Samostalnog sindikata.

Povodom aktuelne situacije u Zastavi oružju danas su se saopštenjima za javnost istovremeno oglasili Industrijski i Sindikat UGS „Nezavisnost“, čija je glavna meta upravo dugogodišnji oružarski vođa Dragan Ilić, a  koji je, prema onome što saopštavaju njegovi oponenti iz rečenih sindikalnih centrala, glavni krivac za  gubitke i dugove, te za „destabilizaciju svega dobrog što je uposlednje vreme uradjeno za fabriku“, a što je,naravno, ekksluzivna zasluga fabričkog menadžmenta.

 • Permanentno bacanje prašine u oči javnosti od strane Dragana Ilića, predsednika Samostalnog sindikata o enormnim dugovima predstavljaju konstantan pokušaj destabilizaacije svega dobrog što je u poslednje vreme urađeno za fabriku. Priča o ogromnim  dugovima fabrike od 17 milijardi dinara i gubicima od 30 miliona evra, prosto nije kompletna ako se ne pomene činjenica da je najveći deo gubitka od oko 13 milijardi dinara,koji i dalje raste kroz kamate, nastao u periodu od 2002. do 2012., kada ih je Dragan Ilić, kao član tadašnjeg Upravnog odbora i drugig organa, proizveo neodgovornim i nesavesnim radom, potpomognut tadašnjom vlašću čiji je miljenik bio, navodi se, izmedju ostalog, u saopštenju Sindikata „Nezavisnos“ .

Na gotovo identičan način sačinjeno je i saopštenje Industrijskog sindikata, u kojem se  Dragan Ilić optužuje za isto ono za šta ga okrivljuje i Sindikat „Nezavisnost“, te bi zlonamerni mogli da konstatuju da su oba saopštenja štancovana u „istoj kuhinji“. Prozvani Dragan Ilić tvrdi da iza oba saopštenja stoji predsednik fabričkog Nadzornog odbora, pukovnik Ivica Marjanović, čiju smenu je Samostalni sindikat tražio u više navrata, “zbog mešetarenja i urušavananja fabričkog sistema“.

 • Iza napada na Samostalni sindikat i mene kao njegovog predsednika stoji predsednik Nadzornog odbora, pukovnik Ivica Marjanović, koji  za to koristi novoformirane sindikate kojima direktno upravlja, i koji po njegovom nalogu i za njegov račun štancuju besmislena saopštenja, ne bi li skrenuli pažnju javnosti  sa izuzetno loše situacije u fabrici,  za koju je upravo on najodgovorniji. U prilog toj tvrdnji i činjenica de je gubitak od 3,6 milijardi dinara, ili 30 miliona evra napravljen 2016.i 2017., odnosno u vreme kad je Marjanović bio na čelu fabričkog Nadzornog odbora,a na tu funkciju  je, odlukom Vlade Srbije,nedavno ponovno imenovan, iako smo mi više puta upozoravali Vladu na rezultate njegovo delovanja u našoj fabrici,kaže Ili za list DANAS i Glas Šumadije ,naglašavajući da  pukovnik Marjanović  poslednjih dana, nakon što je on (Ilić) ponovo, i to ubedljivom većinom glasova oružara, na direktnim izborima izabran za njihovog sindikalnog lidera, mobinguje zaposlene i traži od njih da se učlane u sindikate koje on kontroliše.                                                                                               
KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG UGROŽAVANJA BEZBEDNOSTI FABRIKE

Dve zaposlene žene u Zastavi oružju, od kojih je jedna do skora bila na jednoj od ključnih pozicija u fabričkom  menadžmentu, podnele su, kako pouzdano saznajemo,  krivične prijave protiv predsednika fabričkog  Nadzornog  odbora Ivice Marjanovića i bivšeg člana tog organa Amira Osmanagića, i to „zbog torture i ugrožavanja bezbednosti fabrike“.

 Kruivična  prijava protiv ove dvojice zaposlenih u Ministarstvu odbrane  već duže „čami“ u nadležnom tužilaštvu.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

6 komentara

 1. Jok, JA sam kriv!
  Priznajem JA sam bio predsednik Upravnog odbora, do podne sindikalac, od podne poslodavac a uvece sval… ovaj spavao u kafani !!!

  E stidi se GRBO i ti ‚‚nezavisni i objektivni‚‚ novinaru sa naslovom (?!)

 2. Samo pitam novinara u kojoj drzavi na svetu je bilo moguce da sindikalac bude i predsednik Upravnog odbora. Po zanimanju busac. Pametnome dosta….

 3. Cika Grbo moje dete ti je dalo novogodisnji paketic. Cast se ne kupuje. Sitna si dusa Grbo uvek bio i ostaces. Kad budes ostao bez para ostaces i bez tih nekoliko ulizica. Nadam se da ti je fotelja udobna ali pitanje je samo malo vremena kad ce ostali radnici shvatiti ko si ti u stvari – obican DEMAGOG.

 4. Zamoli Ilicu novinara da uzme stenogram sa skupstine akcionara i vidi da si stetu koju si nacinio i priznao

 5. Kazi javnosti Ilicu izgubio spor u privrednom sudu za sazivanje vanredne sednice skupstine akcionara. Pa ti jado nemas ni dokaz da si zastupnik drustvenog kapitala. Koga ti lazes i mazes Ilicu?

 6. Pitam se hoće li Milosavljević sada, posle prosvetljenja, da dobije status uzbunjivača ili status svedoka saradnika…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.