INICIJATIVA GRAĐANA NA LOKALU: BOJANA VLAJOVIĆ SAVIĆ

Društvo

Bojana Vlajović Savić poznata je kragujevačka televizijska novinarka koja je, pre privatizacije i potonjeg podržavljena Televizije Kragujevac, na toj regionalnoj TV stanici vodila kultnu političku emisiju „Stanje stvari“.

Nakon privatizacije, te njenenog poništenja i ponovnog uspostavlanja ingerencija državne i lokalne vlasti nad tom TV kućom, Vlajović Savić je novinarski angažman nastavila u nezavsnoj televizijskoj produkciji, a uz to je, početkom 2015, sa grupom kolega osnovala je Šumadijski centar za građanski aktivizam – „Res publika“.

  • Građanski aktivizam za mene je bio logičan sled, odnosno prirodan nastavak mog novinarskog angažmana. U godinama koje su donele drastičan pad medijskih sloboda, gušenje kritičke misli i ukidanje medijskog pluralizma, angažman u civilnom sektoru je, smatram, prirodni nastavak novinarskog rada, kaže Vlajovoić – Savić.

Pojašnjava, pritom, da je početkom 2015., sa grupom kolega Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“ osnovala zarad afirmacije demokratskih vrednosti i principa, informisanja javnosti o građanskim i političkim pravima, te promocije medisjkih sloboda, kao i profesionalnih standarda u izveštavanju i javnom govoru.

  • Razvoj situacije od 215. naovamo, samo je učvrstio moja i uverenje ostalih osnovača „Res publike“ da su ciljevi koje smo zacrtali realna potreba, koje su u Kragujevcu čak i izraženije nego u drugim sredinama i gradovima u Srbiji. Naime, iako javno informisanje u celoj Srbiji karakterišu pad kvaliteta izveštavanja, uz više nego vidljivu cenzuru i autocenzuru, kao i ukidanje dijaloga o svim društveno i politički relevantnim temama, u Kragujevcu, jednom od najznačajnijih regionalnih centara u zemlji, i gradu koji slovi za kolevku srpske štampe, od dolaska na vlast Radomira Nikolića, sina bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, mediji su suočeni i sa potpunim izostankom budžetskog (su)finansiranja, ističe Vlajović Savić.

Od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima, u avgustu 2014, do danas, dakle gotovo punih pet godina, naglašava naša sagovornica, u Kragujevcu nikada nije rapisan konkurs za sufinansiranje medijskih projekata i sadržaja od javnog interesa.

Lokalna samouprava i pored zakonske obaveze da javnim sredstvima , bez disk riminacije podstiče medijski pluralizam i finansira medijske sadržaje od javnog interesa, novcem gradjana, tvrdi Vlajović – Savić, podržava isključivo Radio televiziju Kragujevac, nekada javno ptreduzeće, a od raskida privatizacije 2017. godine, medijsku kuću u nejasnom statusu, ali sa jedinstvenom privilegijom da i dalje bude ekskluzivni korisnik novca iz gradskog budžeta.

  • Ta i takva situacija, u profesionalnim krugovima nezvanično nazvana „Slučaj Kragujevac“, uticala je da najveći deo aktivnosti udruženja „Res publika“ bilo spontane, bilo projektno planirane, kao i moj lični angažman, budu usmereni, pre svega, na stvaranje uslova za ravnopravni pristup javnim finansija i stvaranje okruženja za funkcionisanje slobodnih i održivih medija, koji informišu u skladu sa javnim interesima. Reakcije građana za akcije koje organizujemo, interesovanje medija, ali i činjenica da su naše zalaganje prepoznale i neke od najznačajnijih inicijativa za demokratizaciju društva u Srbiji, uveravaju nas da smo na dobrom putu, smatra osnivačiča „Res publike“.

Naglašava, pritom, da je trenutno glavna aktivnosti tog udruženja usmerena na realizaciju donatorske akcije prikupljanja finansijske pomoći za bivšeg urednika nekadašnjeg nedeljnika „Svetslos“ Miroslava Jovanovića koji je nedavno odlukom Apelacionog suda kažnjen teškom novčanom globom, kako bi se tom uglednom kragujevačkom i srpskom novinaru omogućilo da isplati dug od milion i po dinara izdavačkoj kući „Svetslost“ , koja je godinama već u stečaju.

  • Uspeh te akcije važan nam je ne samo zbog toga što treba da omogući da Miroslav Jovanović sačuva kuću od izvršiteljske plenidbe, već i stoga što bi njena uspešna realizacija bila svojevrsni dokaz probudjene gradjanske solidarnosti u Šumadiji i Srbiji, navodi Bojana Vlajović Savić.
Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.