Institut za informacione tehnologije obeležio tri godine rada

Društvo Grad

Institut za informacione tehnologije svečanom akademijom u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu obeležio je trogodišnjicu rada.

Proslavi najmlađeg naučnog instituta u Srbiji i članice Univerziteta u Kragujevcu prisustvovali su akademici, mladi naučnici, dekani fakulteta, rektor, predstavnici lokalne samouprave i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović.

Institut za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu najmlađi je akreditovani institut u Republici Srbiji, u čiji multidisciplinarni rad su uključeni kadrovi iz različitih polja nauke, uključujući i društvene, što nije prepoznato u drugim institutima, i to ga čini jedinstvenim. Centri izvrsnosti, čija je izgradnja u toku, biće adekvatan poslovni prostor Instituta u kome će svoje mesto naći diplomirani studenti i generacije studenata koje tek dolaze. Ministarstvo prosvete, grad Kragujevac i Univerzitet imaju zajednički imenitelj, a to su razvoj znanja, ideja i informacija među ljudima kao odgovori izazovima, a ono što svojim entuzijazmom čine zaposleni u Institutu je impresivno, zbog čega je budućnost pred vama, koja će dugo trajati, poručio je državni sekretar prof. dr Radović.

Institut za informacione tehnologije Kragujevac osnovan je 2019. godine odlukom Vlade Republike Srbije. Njegovim formiranjem objedinjeni su naučnici iz više naučnih polja, i to kroz primenu informacionih tehnologija u prirodno-matematičkim, tehničko-tehnološkim, medicinskim, biotehničkim i društvenim naukama.

Institut zapošljava 56 istraživača koji svojim radom doprinose kvalitetu naučnog rada, a prošle godine objavili su 295 naučnih publikacija. U protekloj godini od skromnih sredstava uspeli su da opreme nekoliko laboratorija i započeli proces akreditacije laboratorije vina, koja će, kako se čulo, pomoći da proizvođači vina u Šumadiji postignu još bolji kvalitet vina nego što je sada. Što se saradnje tiče, ona je ostvarena sa naučnim institutima u zemlji, a cilj je uspostavljanje saradnje sa inostranim naučnim institutima.

Za InfoKG: Jovana Mladenović

Tagovi:

2 komentara

  1. Pogledao sam zvanican web site ove institucije i procitao delokrug rada i sve ostalo sto se tice iste.

    Zakljucak: Svi nesto kao rade i citaju ali prakticno znanje i rezultat u smeru drustva apro naucno-tehnoloskog razvoja ni u Kragujevcu ni u Srbiji video nisam.

    Jednostavno, postavlja se pitanje svrsishodnosti a opet s’ druge strane sta ti ljudi rade i za koga rade?

    Treba istaci da je inace Kragujevac bio pionir u primeni prvih racunarskih savremenih sistema u bivosoj SFRJ dok danas ne samo da je zaostao tehnoloski vec se i od drustveno-tehnoloskog napredka odrodio… i nazalost srlja ka detetu sa posebnim potrebama.

    Bez uvreda pomenutoj deci.

  2. IT Institut kojeg vode dva hemičara ! Sram Vas bilo sve ! A šta bi radili @ Šumadinac sem što su na funkcijama na kojima koriste studente da im pakuju „naučne“ radove ! Da bi se sa tim referencama posle prijavljali na medjunarodne projekte, koji nemaju neku praktičnu svrhu sem da se ekipa mlati pare ! Krug se završava sa nagradama koje se dodeljuju direktorima Instituta i njihovim ženama ! Rade za rektora za koga bi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.