INTERESI I TRŽIŠTA SVAĐAJU TRGOVCE ORUŽJEM

Društvo Ekonomija

Više pouzdanih izvora iz domaćeg oružarskog biznisa potvdilo nam je  da postoji “nekakav sukob”, između firme GIM, koja se dovodi u vezu sa ocem ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića – Brankom (Stefanovićem) i još uvek najznačajnijeg  trgovca oružjem u Srbiji i na Balkanu – Slobodana Tešića koji, prema dostupnim podacima,  (in)direktno kontroliše više od deset kompanija za izvoz naoružanja i vojne opreme na Bliski istok, sever Afrike drugde po svetu.

Naši sagovornici navode da sukob GIM-a i Tešića datira iz 2017., kad je GIM od do tada marginalnog igrača u oružarskom biznisu, počeo, gotovo izvesno zahvaljujući saradnji sa ocem ministra policije koja, bez obzira na sve demantije vlasti, očigledno postoji – što pokazuju i dokumenti koji su se pojavili u javnosti – da narasta u sve ozbiljnijeg trgovca oružjem.  Sukob je uzrokovan interesima, odnosno borbom između dominantnog i trgovca oružjem u naglom rastu za tržišta. Pre svega ona u Ujedinjenim Arapskim Emiratima  i Saudijskoj Arabiji. GIM je, kako navode pojedini trgovci  oružjem, sa kojima su list  DANAS i Glas Šumadije na vezi, izgurao Slobodana Tešića iz poslova vezanih za isporuku Krušikovih mina i granata u Saudijsku Arabiju. Tešić je, zbog toga, svojevremeno, saznajemo, blokirao GIM-ove kamione u Krušiku.

Tešić je pod embargom američke administracije još od kraja 2017.,od kad datira i njegov sukob sa GIM-o, a sankcije su mu uvedene zbog korupcije, ugoržvanja ljudskih prava I medjunarodne bezbednosti”.

Poznavaoci smatraju da je afera sa izvozom domaćeg naoružanja,  pre svega Krušikovih mina i granata,  počela da zalazi “u politikanstske vode”, da u svemu tome ima i “nepoznavanja situacije” i “proizvoljnih ocena i optužbi” sa jedne, te partijskog kadrovanja i interesa vlasti i njima bliskih ljudi u poslovima sa oružjem, s druge strane,  što sve skupa  nanosi “sve ozbiljniju štetu vojnoj industriji i državi.  

  • Tržište je eksplodiralo 2015. i 2016, ali toga više nema. Proizvođači će uskoro početi da vuku trgovce oružjem za rukav, da bi imali kome da prodaju svoju robu. Naoružanje, u našem okruženju, proizvode i Bugari I Rumuni. Zbog toga bi vojnu industriju napokon trebalo ostaviti na miru, poručuju naši sagovornici, koji su najdirektnije uključeni u poslove sa proizvodnjom i prodajom oružja.                                                                                        
NIKAD ČULI ZA UPUCANOG DAVIDOVIĆA

Trgovci naoružanjem i vojnom opremom koje smo danas  kontaktirali kažu da „nikad do sada nisu ni videli, a ni čuli“ za crnogorskog biznismena Miodraga Daka Davidovića, koji je sinoć upucan u beogradskom hotelu Kraun plaza, a za kojeg se navodi i da se, pored poslova sa benzinom, proizvodnjom alkoholnih pića, građevinarstvom  i hotelijerstvom, bavi i trgovinom oružjem.

  • Taj čovek sigurno ne trguje oružjem u Srbiji, jer bismo mi to znali. Ako to radi u Crnoj Gori, ne znamo šta tamo može da izvozi, pošto,osim TARE u Mojkovcu, koja je, u suštini, jedna  neuspela priča. Crna Gora nema ozbijniju proizvodnju oružja, već je, zbog luke Bar, tranzitna zemlja za isporuke naoružanja i vojne opreme u inostranstvo, kažu naši sagovornici.
Piše: Zoran Radovanović                                                                                        

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.