Investitor na parceli kraj jezera Bubanj predlaže gradu razmenu placeva

Grad
  • Imajući u vidu interes grada da se formira Park prirode „Jezero Bubanj“, koji podržavamo, a kako je tu i parcela u vlasništvu Just naturale, predlažemo da grad pribavi u javnu svojinu kp.br. 10825/21, pri čemu smo saglasni da to bude i putem razmene, piše u predlogu koji je pre mesec dana firma Just naturale dostavila kragujevačkoj Upravi za imovinske poslove, urbanizam, izgradnju i paniranje i Sekretarijatu za imovinske poslove.

Investitor u ovom dopisu predlaže da se razmena obavi po tržišnim uslovima, u upravnom postupku, po „pribavljenom mišljenju „licenciranog procenitelja izabranog od strane grada Kragujevca“.

  • Nudimo gradu parcelu radi uređenja tog prostora i formiranja gradskog parka, sve za dobrobit Kragujevčana Nemamo odgovor na ponudu, pa se postavlja se pitanje da i su u lokalnoj samoupravi iskreni kada kažu da nameravaju na tom prostoru da formiraju gradski park . Iz njihovog ponašanja proizilazi da su spremniji da se na togj parceli gradi stambeno-poslovni objekat od koga bi grad imao materijalnu korist a Kragujevčani i investitor sukob oko gradskog parka „Jezero bubanj“ koji sami nisu izazvali, kaže Milan Kostantinović, direktor Just naturale.

Ovo je drugi predlog koji investitor na parceli kraj jezera Bubanj upućuje lokalnoj samupravi. Prvi predlog za razmenu dostavljen je u aprilu ove godine i to nakon što je Skupština grada donela odluku o izradu PDR-a „Park jezero Bubanj“. U tom prvom predogu firma Just naturale tvrdi da ne bi „potraživala naknadu štete zbog nemogućnosti izgradnje“.

Podsetimo, nakon što je javnost negodovala zbog mogućnosti gradnje na lokaciji kraj jezera Bubanj, o mogućnosti razmene placeva za Glas Šumadije je govorio i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

  • Kao što nam je cilj da zaštitimo interese građana, iako nemamo obavezu, cilj nam je da zaštitimo i svakog investitora, da niko ne trpi štetu. Ponudili smo razmenu lokacija u visini vrednosti koju je investitor dao za to zemljište. Ponuđena je druga gradska lokacija koja se prodaje, koja bi, možda, dozvoljavala i veću spratnost. Preko toga ne možemo da idemo, jer ne možemo u razmenu da nudimo skuplje i veće lokacije. Smatramo da nije u redu da neko kome pokušavamo da pomognemo da ne bude oštećen, profitira na transakcijama sa gradom. Jer taj novac nije ni moj, ni većnika, niti odbornika… Reč je o imovini svih Kragujevačna, rekao je Dašić krajem marta ove godine.

Drugog aprila Skupština grada Kragujevca donela Odluku o izradi Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“, zajedno sa Odlukom o pristupanju izradi strateške procene uticaja ovog Plana na životnu sredinu (što obuhvata čitav kompleks gradskog parka „jezero Bubanj“ u površini od oko 13 ha). Istovremeno, doneta je i Inicijativa za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“.

Očigledno da se od aprila do danas ništa nije dogodilo u pregovorima između lokalne samouprave i investitora, koji je 20. oktobra počeo sa radovima na toj lokaciji.

Tagovi:

4 komentara

  1. Sa izgradnjom staze na pontonima na strani ka ul Save Kovačevića, trajno su oterane ptice koje su tu sletale zbog nepristupačnosti i prirode tog dela jezera. Oko jezera nema nijedne zaštićene vrste drveta, pa ako nema zaštite prirode nema ni ograničenja !Jezero je u mulju i nikada nije čišćeno ! Taj novi plan je direktno protiv pecaroša, jer ne postoje pecaroši u centru nekog Evropskog grada koji pecaju na jezeru u gradskom parku ! Postoju veliki broj jezera po gradovima u svetu sa zgradama i uredjenim blokovima oko njih ! Gradonačelnik Dašić kao veliki ljubitelj prirode, kao štiti jezero a gradi autobusku stanicu na obali jezera !

    1. Gradonacelnik Dasic je nas gradjane slagao bas kao sto rade svi politicari kada im trebaju glasovi , a bas njega briga i za jezero i za nas Kragujevcane

    2. Postovana , i staze oko jezera i sve sto je uradjeno ne vredi nicemu kada Grad nije postavio nikoga da gazduje time i da to odrzava. Vrlo brzo cemo imati jos vece ruglo na jezeru nego sto je bilo. A sto se tice gradnje , ako je intencija grada stvarno da napravi park , neka obestete vlasnike parcela , a ako nije nemoj da stopiraju ljude , neka ih puste da rade i grade , sigurno ce vise brinuti oni o jezeru i okolini nego Grad…

  2. Iskreno receno misljene mnogih koji iole razmisljaju o ovoj situaciji je da bi gradnja objekta na pomenutoj lokaciji imala benifit ne samo za grad i investitora vec i za samo jezero i gradjane jer bi sam objekat bio barijera izmedju magistralnog puta(koji je i najveci zagadjivac)i jezera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.