Investitor započeo radove na lokaciji pored jezera Bubanj

Grad

Firma Just naturale započela je danas radove na lokaciji jezero Bubanj. U firmi „Just naturale d.o.o.“ kažu da poštuju sve pravne propise, kako republičke, tako i gradske. Tvrde da su čekali ponudu grada za razmenu lokacije, ali da do toga nije još uvek došlo:

  • Nikakva zvanična razmena nije ponuđena niti je pokrenut postupak razmene već je sve ostalo na ‘laznim obecanjima’ gradonačelnika i zavaravanjem javnosti.

Glas Šumadije je već pisao da je reč o izgradnji na parceli koja se nalazi na Lepeničkom bulevaru, tačnije bulevar je sa jugoistočne strane. Reč je o parceli koja je prema katastru gradsko građevinsko zemljište, a svojinski pripada Društvu sa ograničenom odgovornošću „Just naturale d.o.o.“ koja svoje sedište ima u korporativnoj kancelariji u ulici Jovana Ristića.

UP za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za izgradnju višeporodičnog poslovno-stambenog objekta na kp.br. 10825/21 KO Kragujevac 4

Podsetimo, krajem marta meseca gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je „grad ponudio razmenu placeva za jezero Bubanj“:

  • Ponudili smo razmenu lokacija u visini vrednosti koju je investitor dao za to zemljište. Ponuđena je druga gradska lokacija koja se prodaje, koja bi, možda, dozvoljavala i veću spratnost. Preko toga ne možemo da idemo, jer ne možemo u razmenu da nudimo skuplje i veće lokacije. Smatramo da nije u redu da neko kome pokušavamo da pomognemo da ne bude oštećen, profitira na transakcijama sa gradom. Jer taj novac nije ni moj, ni većnika, niti odbornika… Reč je o imovini svih Kragujevačna, rekao je tada Dašić.

Očigledno da do razmene nije došlo, jer lokacija uz jezero Bubanj danas izgleda ovako:

Tagovi:

3 komentara

  1. Plan generalne regulacije “Radna zona Kragujevac i zona poslovanja” iz 2013. po kome je grad našem Investitoru „Just naturale d.o.o.“ izdao Informaciju o lokaciji i uputio ih u izradu UP-a , je potpisala i overila sadašnja vd direktorka u JP Urbanizam G-dja Vesna Jovanović Milošević ! Investitor je poštujući Zakon naručio Urbanistički projekat po tom planu ! Grad je poništio taj plan i zato nije usvojio Urbanistički projekat i sada se radi novi plan u kojem se menja namena i spratnost ! Zbog takvog postupanja vd direktorke JP Urbanizam, Srbija i Kragujevac neće skoro u EU, jer se ovakva situacija sa menjanjem planova a izdatim dokumentima može pretvoriti u šemu za ucenjivanje investitora u nedogled. Svako može da pročita da se u Urbanističkom projektu ima ga na https://www.glassumadije.rs/just-naturale-lokaciju-je-formirao-grad-kragujevac-obavezujemo-se-da-necemo-narusiti-ekosistem-jezera-bubanj/ nalazi rečenica prepisana iz tog plana, u kojoj stoji da je propisana prateća namena : stanovanje visokih gustina i da je visina novih objekta max 28,0m do kote slemena. To znači da je vd direktorka JP Urbanizam u tom planu dozvolila prizemlje i 8 spratova ! Kako sada stvari stoje, da bi vd kaparisala poziciju direktorke ( ide izbor za direktora tog preduzeća u februaru), ona se predomislila, i sada radi novi plan suprotno onom koji je već overila ! Investitor inače ima pravo na naknadu prema planiranoj dobiti od namene po osnovu koje je kupio parcelu i koju je hteo da realizuje prema planu ! Da grad ne namerava da zaštiti jezero Bubanj i da je to sa novim planom samo obmana gradjana, pokazuje i nova staza oko jezera Bubanj ! Neka Glas Šumadije snimi deo jezera Bubanj do ulice Save Kovačevića ugao ka Stadionu Šumadija, gde je postavljena staza koja prolazi pored nekadašnjeg zimovnika ptica, gde je posečeno na desetine stabala i gde ptice više verovatno neće sletati ! Nova staza za trčanje je od drveta i pravi veliku buku i postavljena je na 1m od obale ! Sigurno ima Prof. sa PMF koji bi mogli da odgovore na pitanje, u kojem delu jezera su ptice sletale i provodile najviše vremena ? I koji mogu da procene, da li im više smeta ta staza i buka od trčanja po njoj ili stambene zgrade na drugom kraju jezera do autoputa ?

  2. „Rade“, očigledno je da si u toj materiji, ali površno!!! Nije ni prvi, verovano ne i poslednji put, da prozivate trenutnu vd direktorku, iznoseći netačne podatke. I laik, kada pročita pomenuti Plan generalne regulacije, shvata da je on jedan od planova kojim se obezbeđuje sprovođenje Generalnog urbanističkog plana, u okviru građevinskog područja Kragujevca. Konkretno, isti obuhvata površinu više od 1300 hektara, a u zoni jezera „Bubanj“, površine oko 8 hektara, definisani su osnovni sadržaji i način uređenja, sa sportsko-rekreativnom površinom i parkovskom površinom. Tačno je da se u zoni Plana mogu graditi objekti visine do 28 metara (kota venca), odnosno 30 metara (kota slemena), ali ne i u zoni jezera, kako iz zle namere potemcirate. Tačno je da sadašnja vd direktorka radila na izradi Plana, iznad nje su bili i drugi urbanisti, načelnica i direktor, ali najvažnije da je sve urađeno po zakonskoj regulativi i Planskoj dokumentaciji višeg reda, uz sve dalje procedure (Komisija, javni uvid, Gradsko veće, Skupština). Da li će se nešto i šta graditi i po kom osnovu, na nadležnima je da ispitaju! Na kraju, očigledno je da ona smeta, kao jedina karika koja prekida lanac urb.građ.mafije i interesnih pojedinaca i grupa. Očigledno je da se vodi organizovana kampanja za smenu, ili diskreditovanje njenog dve decenije dugog rada u JP „Urbanizam“. Za 2 meseca je izbor za direktora, pa se kandidujte, a ako postanete, doći ćete u firmu bez gubitaka, sa ugovorenim poslovima i još boljim referencama, sa stvorenim uslovima za početak građevinskih radova na realizaciji projekata deponije Vitlište, MIND parka, severne obilaznice, Trga vojvoda Radomir Putnik, stadiona…Toliko o njenom devetomesečnom vd direktorovanju. A i ne treba da bude direktor, jer sa svojim znanjem, iskustvom, licencama, priznatom radu u struci, može biti bilo gde se navedeno ceni, poštuje i priznaje. Na kraju, jedna je od retkih, kojoj nije stalo da bude „diša“ i mirno spava!!!

  3. @Rade iz Vašeg stava može zaključiti da radite za tog Investitora koji je započeo radove, ali mislim da ste ipak u pravu. Grad ne može da menja planove kako se menja vlast, i to na štetu Investitora ! Ako je pomenuta vd direktorka potpisala taj prvi plan i sada se potpisala na Odluku ispred tog preduzeća kao izvestilac da ga potpuno izmeni ( ima na internetu ), treba prvo zahtevati da se njoj oduzme licenca, isto kao lekaru koji radi protiv struke na štetu pacijenta ! Gradonačelnik Dašić za kojeg mislim da svoj posao obavlja pošteno, je sada na potezu ! Ta vd direktorka ne bi trebala da ostane na toj funkciji prvo zbog nestručnosti, ako je propisala tih 8 spratova pored jezera, ali i zbog zloupotrebe funkcije i menjanja stručnog mišljenja za fotelju što je više nego očigledno !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.